naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Kringlooptuinieren > Wil je graag een praktijkvoorbeeld zien?

Wil je graag een praktijkvoorbeeld zien?

De tuinen

Laat je leiden in een kringlooptuin. Vraag hier een rondleiding aan.

De kringlooptuin van Wakkerzeel

In 2003 werd de pastorijtuin van Wakkerzeel (Haacht) omgevormd tot een kringlooptuin in een samenwerking tussen EcoWerf, de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Haacht en de kerkfabriek. In deze tuin krijg je uitgebreid de gelegenheid om je neus in het groenafval te steken en kan je ideeën opdoen over hoe je groenafval in je eigen tuin kan voorkomen en hergebruiken. Ondertussen hebben ook de Haachtse compostmeesters een stukje van de tuin ingericht als demoveld. Tijdens de demodagen kan je er terecht met al je vragen over thuiscomposteren.

Voor kinderen is er een interactief bezoek voorzien. Zij gaan op zoek naar beestjes in de tuin, bestuderen de kruiden en spelen een compostspel.

Kringlooptuin

Je kan deze tuin bezoeken onder begeleiding van één van onze gidsen. Een bezoek wordt enkel ingelegd voor groepen. Een bezoek kan je aanvragen via het aanvraagformulier en dit minstens drie weken op voorhand. Voor scholen of verenigingen gevestigd in één van de gemeenten die bij EcoWerf aangesloten zijn voor afvalpreventie, is het bezoek gratis. Andere verenigingen betalen 60 euro voor een bezoek. Hou in ieder geval de lokale pers of deze website in de gaten, want op bepaalde tijdstippen is de kringlooptuin van Wakkerzeel vrij toegankelijk!

Naar boven

Kringloopwandelen in de Tuinen van Hoegaarden

Sinds 1991 huisvest het 4 ha grote Kapittelpark van Hoegaarden een uniek initiatief in België, namelijk de Tuinen van Hoegaarden: meer dan 20 thematuinen verscholen tussen de eeuwenoude bomen, waaronder een exotentuin, rozentuin, koning Boudewijntuin, grassentuin, vaste plantenborder en biertuin.

Tuinen van Hoegaarden

In de Tuinen worden kringlooptechnieken toegepast als hakselen, mulchmaaien, composteren, het gebruik van kringloopwanden ... Tijdens de gidsbeurt ‘Kringloopwandelen’ krijg je dan ook heel wat frisse ideeën en wetenswaardigheden mee, waarvan je er ongetwijfeld enkele meepikt voor je eigen tuin!

Tuinen van Hoegaarden Tuinen van Hoegaarden

De gids neemt je mee vanaf het hagenpad tot de ecologische grassentuin om uiteindelijk af te sluiten met de kringloopwanden en natuurlijke kindertuin.

Opgelet! In de Tuinen van Hoegaarden kunnen ook andere, toeristische rondleidingen aangevraagd worden. Informatie hierover verkrijg je op tel. 016/76 78 43. De Tuinen zijn dagelijks vrij toegankelijk vanaf 10.00 uur tot zonsondergang. Meer info vind je op www.detuinenvanhoegaarden.be.

Geleide bezoeken gegeven door EcoWerf kan je aanvragen via het aanvraagformulier.

Naar boven

Folders en brochures

Het Afvalpreventieteam van EcoWerf beschikt over een hele reeks folders en brochures die handelen over composteren en afvalarm tuinieren. Deze bekom je gratis door een e-mail te sturen.

Naar boven

Laatste aanpassing: 19/03/2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak