naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Herbruikbare luiers

Herbruikbare luiers

De herbruikbare luier: goed voor de babybilletjes, het milieu en je portefeuille

Al jaar en dag promoot EcoWerf de herbruikbare luier. 15 gemeenten uit het werkingsgebied van EcoWerf ondersteunen momenteel financieel de aankoop hiervan. Elke baby zorgt tijdens zijn luierperiode immers voor ongeveer 1.400 kg aan luierafval. Dat komt jaarlijks neer op meer dan 30 vuilzakken vol wegwerpluiers!

De herbruikbare luier van vandaag is daarom een afvalarm en milieuvriendelijk alternatief voor de wegwerpluier. Bovendien bespaart het gebruik ervan heel wat geld zonder daarbij afbreuk te doen aan het comfort van je kindje. De moderne herbruikbare luier is immers meegegroeid met zijn tijd en is in geen opzichten nog te vergelijken met de katoenen doeken van vroeger.

Herbruikbare luier

Jaarlijks organiseert EcoWerf een infoavond over deze luiers om het gebruik ervan toe te lichten en de vele vooroordelen de wereld uit te helpen.

Je kan ook in verschillende gemeenten of winkels terecht voor correcte informatie.

Naar boven

De herbruikbare luier is comfortabel

Je vindt de herbruikbare luier tegenwoordig in allerlei maten, vormen, merken en kwaliteiten: voor elk wat wils en echt comfortabel in gebruik. Meestal heb je een luier (luierbroekje of inlegdoek) die zorgt voor een goede absorptie en een overbroekje dat instaat voor de nodige waterdichtheid. Enkele merken bieden het luier- en overbroekje in ťťn model aan. Elk systeem heeft zijn specifieke kenmerken wat betreft de droogtijd, de pasvorm, het absorptievermogen, de duurzaamheid, de handigheid, de prijs enz. En doordat men gebruik maakt van ademende materialen, is de kans op luierirritatie niet groter dan bij wegwerpluiers. Daarnaast is het mooi meegenomen dat een kindje gemiddeld iets sneller zindelijk is bij het gebruik van herbruikbare luiers.

Luier Luier Luier Luier Luier

Naar boven

Over de financiŽle voordelen

Het aankopen van herbruikbare luiers zorgt voor een grotere financiŽle kost in de startfase: je moet je immers meteen al het nodige materiaal aanschaffen. Maar over de hele luierperiode bespaar je meer dan 500 euro! Vergelijk zelf maar eens de kosten:

  • WEGWERPLUIERS: we rekenen op 5,8 wegwerpluiers per dag, gedurende 2,5 jaar aan 0,25 euro/stuk (aankoop) en 1 volle huisvuilzak per week aan 1,60 euro/stuk (afval). Dit komt neer op iets meer dan 1.500 euro.
  • HERBRUIKBARE LUIERS: we rekenen op de aankoop van luierbroekjes, overbroekjes, nachtinleggers en rollen inlegvellen ter waarde van 650 euro (aankoop), op 2,5 was- en droogtrommels per week voor de luiers (+ detergent + afschrijving wasmachine en droogkast + waterverbruik + elektriciteitsverbruik) (waskost van ongeveer 200 euro en droogkost van bijna 150 euro). Dit komt ongeveer neer op 1.000 euro.

Extra besparingen zijn bovendien mogelijk door:

  • te wassen op nachttarief;
  • de luiers aan de lucht te laten drogen in plaats van een droogkast te gebruiken;
  • de luiers (vooral small-maatje) te hergebruiken voor volgend kindje;
  • de luiers niet apart te wassen maar samen met ander wasgoed.

Naar boven

Gemeentelijke subsidies

Naast de vele financiŽle voordelen ondersteunen 15 gemeenten en steden uit de regio van EcoWerf de aankoop van herbruikbare luiers door het verstrekken van een subsidie en/of het te koop stellen van goedkope startpakketten. Het gaat om volgende gemeenten:

 

Naar boven

Begijnendijk

Sinds 23 april 2013 geeft Begijnendijk een ťťnmalige subsidie per kind van 125 euro voor de aankoop van herbruikbare luiers (incl. accessoires) voor een bedrag van minimum 200 euro.

Voor meer info kan je terecht op de milieudienst van Begijnendijk.

Naar boven

Bekkevoort

Bekkevoort hanteert een subsidiereglement sinds 1 januari 2008: wie voor minstens 200 euro herbruikbare luiers aankoopt, krijgt de helft terugbetaald en dit met een maximum van 150 euro.

Meer info krijg je op de milieudienst van Bekkevoort.

Naar boven

Bertem

Bertem heeft een gemeentelijk subsidiereglement: wie voor min. 200 euro herbruikbare luiers koopt of huurt, krijgt een premie van 100 euro.

Meer info krijg je op de milieudienst van Bertem. 

Naar boven

Bierbeek

De subsidie bedraagt per aanvraag en per kind de helft van de factuurprijs van herbruikbare luiers met een maximum van 150 euro.

Meer info krijg je op de milieudienst van Bierbeek. 

Naar boven

Boortmeerbeek

Sinds 1 juni 2009 wordt er een subsidie toegekend van 50% van de aankoopkosten, met een maximum van 150 euro.

Meer info krijg je op de milieudienst van Boortmeerbeek.

Naar boven

Haacht

Sinds 1 juli 2007 geeft de gemeente Haacht een subsidie van 50% van de aankoopfacturen van herbruikbare luiers, met een maximum van Ä 150. De subsidie kan aangevraagd worden tot het kind 3 jaar is.

Meer info krijg je op de milieudienst van Haacht.

Naar boven

Herent

De geboortepremie van 100 euro kan opgetrokken worden tot 125 euro indien men (o.a.) opteert voor de terugbetaling van de aankoop van herbruikbare luiers. Hiervoor dient men een factuur van herbruikbare luiers voor te leggen.

Meer info krijg je op de milieudienst van Herent.

Naar boven

Hoegaarden

1. Verkoop voordelige pakketten herbruikbare luiers op de milieudienst van het gemeentehuis! Zolang de voorraad strekt!
Startpakketten (3-8 kg) aan 160 euro (winkelwaarde Ī 250 euro)

  • 18 luierbroekjes small (indisposables/4bumz)
  • 4 overbroekjes small (popowrap)
  • 4 nachtinleggers
  • 1 rol inlegvellen

2. Gemeentelijk subsidiereglement

Hoegaarden combineert vanaf 1 januari 2005 de verkoop van voordelige startpakketten met een gemeentelijk subsidiereglement. De subsidie bedraagt per aanvraag en per kind de helft van de factuurprijs van herbruikbare luiers met een maximum van 150 euro.

Meer info krijg je op de milieudienst van Hoegaarden of op de website van de gemeente.

Naar boven

Holsbeek

Sinds 1 januari 2006 betaalt Holsbeek zijn inwoners de helft van de factuurprijs van herbruikbare luiers terug, met een maximum van 150 euro.

Meer info krijg je op de milieudienst van Holsbeek. 

Naar boven

Kortenaken

De gemeente geeft een subsidie van 50% van de aankoopfacturen van herbruikbare luiers, met een maximum van Ä 200. De subsidie kan aangevraagd worden tot het kind 3 jaar is.

Meer info krijg je op de milieudienst van Kortenaken.

Naar boven

Kortenberg

Kortenberg kiest sinds 2003 voor een subsidiereglement. De subsidie bedraagt per aanvraag en per kind de helft van de factuurprijs van herbruikbare luiers met een maximum van 150 euro. Wie liever eerst de herbruikbare luiers uittest, kan ťťnmalig 20 % van de huurprijs van een huurpakket voor een maand terugbetaald krijgen.

Meer info krijg je op de milieudienst van Kortenberg.

Naar boven

Leuven

Subsidiereglement: verbonden aan de aangifte van de baby! Je kan kiezen tussen gratis huisvuilzakken of een terugbetaling voor herbruikbare luiers (zie folder).

Meer info krijg je op de milieudienst van Leuven.

Naar boven

Oud-Heverlee

Vanaf 1 juli 2011 geeft de gemeente Oud-Heverlee een subsidie van 50% van de aankoopfactuur, met een maximum van100 euro.

Meer info krijg je op de milieudienst van Oud-Heverlee.

Naar boven

Tremelo

Tremelo kiest vanaf 1/10/2007 voor een subsidiereglement. Wie voor minstens 200 euro aan herbruikbare luiers koopt, krijgt 30% terugbetaald met een maximum van 100 euro.

Meer info krijg je op de milieudienst van Tremelo.

Naar boven

Zoutleeuw

Zoutleeuw kiest vanaf 2004 voor een subsidiereglement. Wie herbruikbare luiers koopt, krijgt de helft van de aankoopprijs terugbetaalt met een maximum van 150 euro. Indien na afhandeling van alle aanvragen blijkt dat het in het budget voorziene krediet onvoldoende is om de aanvragen uit te betalen, gebeurt de verdeling van de premiebedragen evenredig op basis van het aankoopbedrag.

Meer info krijg je op de milieudienst van Zoutleeuw.

Naar boven

 

Meer info?
 

Naar boven

Herbruikbare luier

 

 

Laatste aanpassing: 25/04/2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak