naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Minder grasafval

Minder grasafval

Subsidies

Met de steun van Provincie Vlaams BrabantEr zijn verschillende manieren om je grasafval te verminderen. Wij helpen graag een handje mee met tips en subsidies.

Deze actie is een initiatief van de werkgroep Afvalsensibilisatie (Provincie Vlaams-Brabant, EcoWerf, Haviland, Incovo, Interrand, Interza). Als je niet in het werkingsgebied van EcoWerf woont, neem dan contact op met je eigen intercommunale of gemeente voor meer info.

Zorg dat uw gras u niet te grazen neemt

Gras in de tuin is aangenaam: het is groen, zacht, je kan erop zitten, liggen, spelen, het oogt mooi… Maar gras in de tuin groeit, meestal veel te snel, en heeft onderhoud nodig. Een mooi gazon kan dan ook voor heel wat werk en grasafval zorgen…

De jaarlijkse berg gras- en tuinafval (snoeihout niet meegerekend) is dan ook niet min. In 2007 werd meer dan 2 miljoen kg gras, blad en haagscheersel aangebracht op de containerparken uitgebaat door EcoWerf! Bovendien werd ook nog een goeie 32 miljoen kg GFT (groente-, fruit en tuinafval) aan huis opgehaald. Een groot deel hiervan, zeker in het hoogseizoen, bestaat eveneens uit gras.

En dat terwijl er toch heel wat alternatieven zijn!

Je kan een deel van je gazon omtoveren tot een bloemenweide of vervangen door een variatie aan bodembedekkers. Behoud je liever je grasmat, dan kan je het grasafval beperken door bijvoorbeeld traaggroeiende grassoorten in te zaaien, te mulchmaaien en/of te zorgen voor een aangepaste bemesting.

Meer info?

3 eenvoudige tips voor minder grasmaaisel Waarheen met je grasmaaisel

Naar boven

Subsidie traaggroeiend gras
 

Er bestaat niet één soort gras. In iedere grasmat komen meerdere soorten voor die elkaar aanvullen. Veel voorkomende grassoorten zijn roodzwenkgras, gewoon struisgras, veldbeemdgras en Engels raaigras. Bij de samenstelling van de grasmengsels kijkt men naar de specifieke eigenschappen van de verschillende grassoorten om een mengsel te bekomen dat een mooi en sterk gazon geeft. Hierbij kijkt men ook meer en meer naar de groeikracht van de grassoorten. Voor gazongras wordt gestreefd naar rassen die zo traag mogelijk groeien. Bedoeling is dat ze voldoende groeien om het normaal gebruik en betreden te overleven.

Een effectieve manier om grasafval te beperken is bij de aanleg van je gazon specifiek te kiezen voor een mengsel van traaggroeiende grassoorten. Dit bezorgt je achteraf een hoop minder werk én maaisel. Deze soorten hebben ook minder voedingsstoffen nodig, waardoor je niet zo vaak hoeft te bemesten. Bovendien zijn ze even stevig en kiemen ze even snel als de soorten voor gewoon sportgazon.

Wie tussen 1 juni 2008 en 31 oktober 2008 een traaggroeiend grasmengsel koopt dat voldoet aan alle subsidievoorwaarden, komt in aanmerking voor een subsidie van 65 % van de netto-aankoopprijs (excl. BTW) met een maximum van 10 euro per are en een maximum van 75 euro per subsidiedossier en dit zolang het subsidiebudget toereikend is!

Naar boven

Subsidievoorwaarden

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet aan de volgende voorwaarden voldaan worden:

 • De aanvrager is inwoner van een gemeente die voor afvalpreventie is aangesloten bij EcoWerf (Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tremelo en Zoutleeuw)
 • Er is maar 1 aanvraag per gezin of vereniging mogelijk.
 • De aankoop is gebeurd tussen 1 juni 2008 en 31 oktober 2008 (of zolang het subsidiebudget toereikend is).
 • Het gaat om een traaggroeiend grasmengsel: d.w.z. dat er uitdrukkelijk vermeld staat dat het om 'traaggroeiend gras' gaat of dat er in het grasmengsel geen Engels raaigras (Lolium perenne: vaak in het grasmengsel opgesomd als L. Perenne, meestal gevolgd door een cultivarnaam) of rietzwenkgras (Festuca arundinacea: vaak in het grasmengsel opgesomd als F. Arundinacea, meestal gevolgd door een cultivarnaam) zit. Zorg ervoor dat de link met het type/merk van het gekochte zaadmengsel steeds duidelijk is!
 • Het aanvraagdossier wordt ten laatste 15 dagen na het afsluiten van de subsidieperiode bezorgd aan EcoWerf, Afvalpreventieteam, subsidie mulch- of combimaaier, Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven.

Subsidiereglement (266 kB DOC-bestand) downloaden

Aanvraagformulier (265 kB DOC-bestand) downloaden

Naar boven

Hoe de subsidie aanvragen?
 

 • Je koopt (vanaf 1 juni 2008!) bij een handelaar naar keuze een graszaadmengsel dat aan de subsidievoorwaarden voldoet.
 • Je vult het officiële aanvraagformulier volledig in en stuurt dit samen met de gevraagde bewijsmaterialen naar EcoWerf - Afvalpreventie - subsidie - Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven. Onvolledige dossiers (vb. een onvolledig ingevuld aanvraagformulier, ontbrekend bewijsmateriaal, …) zullen geweigerd worden! Het aanvraagformulier is af te halen op je gemeentehuis of hier te downloaden.
 • Als je dossier volledig is, wordt het subsidiebedrag enkele weken later op je rekening gestort. Zoniet krijg je een schrijven met de reden van weigering.

Naar boven

Meer info?

Neem dan contact op

 • met het afvalpreventieteam van EcoWerf : 016/28 43 42 of via e-mail.
 • met de provincie Vlaams-Brabant: Pierre Faché : 016/26 72 64 of afvalbeleid@vl.brabant.be, http://www.vlaamsbrabant.be/
 • met de milieudienst van uw gemeente/stad.

Naar boven

Laatste aanpassing: 01/09/2008

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak