naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > OVER ECOWERF > Nieuwsarchief > Extra controle PMD

Extra controle PMD

Het wel en wee van PMD

Aan alle mensen die de voorbije weken extra aandacht schonken aan de inhoud van hun PMD-zak: hartelijk bedankt! Dankzij jullie inspanningen kwam in november 2007 bijna 20 000 kg minder foute materialen in de PMD-zak terecht dan in augustus 2007! Voor de maand november zitten we gemiddeld aan 15 % foute materialen in de zak … Tegenover augustus betekent dit een daling van 4%!

Aan alle mensen die de voorbije weken een rode weigeringsticker op hun PMD-zak aantroffen: het was zeker niet onze bedoeling om een 'heksenjacht' te organiseren. Uit eerdere acties blijkt echter dat het weigeren van zakken met foute inhoud een efficiënte methode is om iedereen op de juiste sorteerregels te wijzen. Onze laders kregen een extra vorming én de opdracht alle zakken met foute inhoud te laten staan. En dat waren er - ondanks een aankondiging van de strengere controle - meer dan 20 000 in oktober! Vele mensen stonden nog eens extra stil bij de sorteerregels en ontdekten dat o.a. plastic potjes, doosjes en zakjes niet in de PMD-zak thuishoren.

Heel mooi, maar volgens ons kan het nog een beetje beter …
Ook nu - 3 maanden na de start van de strenge controle - moeten onze laders nog vrij veel PMD-zakken weigeren. Daarom sommen we hierbij de meest voorkomende foute materialen in de PMD-zak op. Als je deze allemaal in je huisvuilzak/container steekt, zal je PMD-zak vlotjes meegenomen worden!

Foute inhoud

Wat mag NIET in de PMD-zak?

 • plastic potjes of schaaltjes (yoghurt, platte kaas, rijstpap, nootjes, charcuterie, bloempotjes, cosmetica ….)
 • plastic dozen (ijs, champignons, druiven, …)
 • botervlootjes
 • plastic zakjes
 • plastic deksels van potjes, …
 • plastic navulverpakkingen (wasproducten, …)
 • plastic folies (plastic rond reclame, etenswaren, drank, …)
 • piepschuimen schaaltjes
 • zilverpapier (aluminiumfolie)

PMD Sorteerresidu

Opgelet! We merkten dat er ook heel wat verwarring rond het GROENE PUNT LOGO bestaat! Dit is GEEN SORTEERINSTRUCTIE: verpakkingen met dit logo mogen niet automatisch in de PMD-zak! Om te weten of de verpakking wel bij PMD hoort, bekijk je best de sorteerregels:

De P van Plastic flessen en flacons

P

Plastic flessen en flacons (liefst platgedrukt en met dop) van water & frisdrank, fruit- & groentesappen, melk, afwas- & onderhoudsproducten (vloeibaar of poeder), wasproducten en wasverzachters, producten voor bad of douche, bleekmiddelen, gedestilleerd water, …

Als je twijfelt, doe dan deze test:

Is het voorwerp een lege plastic fles of flacon?

 • ja: het mag bij het PMD
 • neen: het is geen PMD

Test zelf maar!

Botervlootje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)
Plastic zakje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)
Plastic bekertje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)
Lege bus wasverzachter een plastic fles of flacon dus PMD
Leeg busje douchegel? een plastic fles of flacon dus PMD
Leeg yoghurtpotje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)

Waarom zijn plastic vlootjes, zakjes en bakjes niet toegelaten in de blauwe zak?

De P van PMD staat voor Plastic flessen en flacons. Andere plastic voorwerpen mogen niet in de blauwe zak. Flessen en flacons zijn gemaakt uit veel voorkomende soorten plastic, namelijk PET en HDPE. Andere verpakkingen - zoals botervlootjes, plastic zakjes en bekertjes - bestaan uit plasticsoorten die minder frequent voorkomen. Hierdoor is het economisch niet verantwoord ze te recycleren tot een nieuw product.

De M van Metalen verpakkingen

M

Metalen verpakkingen zoals lege drankblikjes, conservenblikjes, schroefdoppen, kroonkurken en metalen deksels van flessen en bokalen, metalen dozen en bussen, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schaaltjes en schoteltjes, …

Onthoud hier vooral:

 • dat aluminiumfolie NIET in de PMD-zak mag. Deze folie is zo dun dat ze verbrandt in plaats van te smelten in de smeltovens. Lege aluminiumschaaltjes van bijvoorbeeld lasagne mogen wel in de PMD-zak. Deze zijn dik genoeg en kunnen gerecycleerd worden.
 • dat lege spuitbussen van cosmetica (scheerschuim, deodorant, …) en van voedingswaren (slagroom, …) bij PMD horen. Andere spuitbussen mogen niet bij PMD!

De D van Drankkartons

D

Alle soorten lege drankkartons horen hierbij: melk, fruitsap, room, …

Op sommige piepschuimen schaaltjes staat de vermelding 'recycleerbaar'. Zijn ze toegelaten in de PMD-zak?

In de PMD-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Piepschuim beantwoordt niet aan deze definitie en mag dus niet in de blauwe zak. Deze schaaltjes horen bij het huisvuil.


Twijfel je of een bepaalde verpakking bij PMD hoort?
 

 • Bel dan naar 0800/97 0 97 (groene lijn EcoWerf)!
 • Plan je een bezoekje naar het containerpark? Neem dan de verpakking waarover je twijfelt mee en vraag raad aan de parkwachter.

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak