naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Klein Gevaarlijk Afval

Klein Gevaarlijk Afval

Kga

De afvalsoorten die bij kga horen zijn meestal niet groot in omvang of gewicht. Maar omwille van de samenstelling is het wel belangrijk dat ze op de juiste plaats terechtkomen. Een studie van Valorfrit toonde bijvoorbeeld aan dat 40 % van het gebruikte frituurvet of -olie, niet correct als kga wordt ingezameld.

Verven, inkten, lijmen, harsen, kaarsen, frituurolie of -vet, motorolie, fondueolie, solventen, zuren, basen, schoonmaakmiddelen, batterijen, stoffen en producten met kwik, gevaarlijk huishoudelijk afval met gemengde samenstelling, TL-, spaar- en halogeenlampen, (verpakkingen van) giftige of bijtende producten, röntgenfoto's en fotonegatieven ... al deze producten horen bij kga en kan je gratis afgeven in het containerpark.

Kga: Schoonmaakmiddelen, verfris je ideeën en gewoontes over schoonmaken

Je hoeft maar door een grootwarenhuis te lopen om vast te stellen hoe groot het aanbod aan schoonmaakmiddelen tegenwoordig is: steeds meer merken in steeds meer varianten proberen via hun geuren en kleuren je aandacht te trekken, allen in een zo handig mogelijke verpakking. De trends van vandaag zijn wegwerpmaterialen, kleine en afzonderlijke verpakkingen, steeds meer gespecialiseerde producten en een alsmaar groter wordende schoonmaakwoede.

Wat hebben we echt nodig? Wat is pure luxe? Hoe gebruik je schoonmaakproducten op een milieuvriendelijke manier en wat doe je achteraf met het afval?

Bij de aankoop van je materiaal

Een gouden regel bij de keuze van producten is de volgende: kies zo weinig mogelijk verschillende producten!

Kies zo weinig mogelijk verschillende producten!Liever een allesreiniger, dan een gespecialiseerd product. De specifieke poetsproducten bevatten vaak agressieve stoffen die schadelijk zijn voor je eigen gezondheid en voor het milieu en kunnen dus beter vermeden worden.

Middelen waarmee je het hele huis kan schoonmaken zijn:

 • Vloeibare of groene zeep, of allesreiniger op plantaardige basis
 • Schuurmiddel in poedervorm zonder bleek- of geurmiddel
 • Afwasmiddel op plantaardige basis
 • Azijn
 • Soda
 • Duurzame materialen zoals een schuurspons, zeem, borstel, rubberhandschoenen en een gootsteen-'plopper'. Materialen die recycleerbaar zijn of waarvan je de afzonderlijke onderdelen makkelijk kan vervangen, verdienen de voorkeur.

Je kan inderdaad vrijwel alle schoonmaakklusjes met een allesreiniger doen. Maar in veel gevallen bereik je hetzelfde resultaat met vloeibare of bruine zeep. Deze zeep is het meest milieuvriendelijke onderhoudsproduct: het is een eenvoudige chemische verbinding die door het biologisch leven afgebroken kan worden. Vloeibare zeep kan je zeker gebruiken in een gebied met zacht water.

Naar boven

Over microvezeldoekjes …

Het gebruik van microvezeldoekjes is één van de meest milieuvriendelijke manieren van schoonmaken! Er komen immers geen poetsproducten bij kijken. Op de miljoenen microscopische vezels van de vochtig gemaakte doekjes ontstaat een elektrostatische lading, waardoor vuil aangetrokken en vastgehouden wordt. Ook na het in rekening brengen van het gebruik van de wasmachine, zijn deze doekjes het meest milieuvriendelijk.

MicrovezeldoekjeMicrovezeldoekjes

Hoe gebruik je deze doekjes?
Maak de doekjes nat en wring ze goed uit. Vouw ze daarna drie keer dubbel, zodat er 16 poetsvlakken ontstaan. Maak onder uitoefening van normale druk schoon, liefst met een draaiende beweging. Zodra de werking minder wordt, kan je een nieuw vlak gebruiken. Na gebruik van alle vlakken neem je best een nieuwe doek: de microvezels trekken het vuil zo goed aan dat uitspoelen met de hand zinloos is! Laat na gebruik het doek nooit nat in een emmer liggen. Voor echt smerige oppervlakten zijn de doekjes niet geschikt: ze trekken zo goed het vuil aan dat de doekjes onmiddellijk van vuil verzadigd zijn.

Hoe krijg je ze weer proper?
Alleen een machinale wasbeurt kan een vuil doekje weer bruikbaar maken! Op het doekje staat vermeld op welke temperatuur het mag gewassen worden. Gebruik geen wasverzachter of chloorbleekmiddel, want dat schaadt de werking van de vezels. Sommige doekjes mogen niet in de droogtrommel, andere dan weer juist wel. Kortom, lees aandachtig de was- en drooginstructies!

Naast het kopen van overbodige producten, kan heel wat verpakkingsafval vermeden worden door met het volgende rekening te houden:

 • Grootverpakkingen zijn te verkiezen boven kleine verpakkingen of producten die in kleine dosissen afzonderlijk verpakt zitten. Vergelijk maar eens de prijs per liter of per kilogram!
 • Geconcentreerde producten die je thuis moet verdunnen met water besparen je naast het verpakkingsafval ook op het onnodig gesleur met water. Let er bij geconcentreerde producten echter wel op dat je er niet te veel van gebruikt!
 • Als het enigszins kan, opteer dan voor navulbare verpakkingen die je later opnieuw vult met producten uit een grootverpakking.

Naar boven

En wat met javel? Fabeltjes over ontsmetten …

Ontsmettingsmiddelen kan je maar beter vermijden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat enkele uren nadat een vloer of toilet ontsmet is, de hoeveelheid bacteriën weer net hetzelfde is als voordien. Chloorlucht wordt ten onrechte als schoon ervaren. Chloor zelf heeft geen reinigende werking en verwijdert geen kalk. Het bleekt enkel de vlekken.

Indien desinfecteren toch echt nodig is, zorg er dan voor dat het te reinigen object of ruimte eerst grondig schoongemaakt wordt met een gewoon poetsmiddel. Hiermee heb je een kleinere dosis ontsmettingsmiddel nodig. Voor de hygiëne is het veel belangrijker doorspoelknoppen, kranen en deurgrepen te behandelen dan de toiletpot zelf.

Het desinfecteren kan je op verschillende manieren vermijden:

 • Stofbestrijding: micro-organismen verspreiden zich makkelijk via ronddwarrelend stof.
 • Spoel de gebruikte schoonmaakmiddelen goed uit en hang ze te drogen.
 • Reinig vuilnisemmers en afvalcontainers regelmatig.
 • Vermijd een te hoge temperatuur en onnodige vochtigheid.

 Naar boven

Milieuvriendelijke poetsmiddelen

Schoonmaakproducten
Wil je nog een stapje verder gaan, dan kan je naast het besparen op verpakkingsafval ook voor poetsmiddelen kiezen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Surf zeker eens naar http://www.milieukoopwijzer.be/. Daar vind je een overzicht van verschillende schoonmaakproducten en hun ecologische impact.

 

Enkele algemene regels:Minder schoonmaakproducten gebruiken

 • Kies voor producten op basis van zepen of detergenten van (biologisch) plantaardige oorsprong. Deze breken veel makkelijker af en hebben bovendien een lage giftigheid. Petrochemische detergenten zijn daarentegen niet alleen afkomstig van uitputbare bronnen, maar hebben bovendien schadelijke effecten op het leefmilieu eens ze in het afvalwater terecht komen. Uiteraard voldoen alle producten aan de wettelijke eisen qua biologische afbreekbaarheid. Toch laten heel wat producten sporen na in het milieu. Laat je daarom niet vangen door de melding 'biologisch afbreekbaar', want daarmee voldoen sommige fabrikanten vaak enkel aan de minimale wettelijke eisen. Ook de term 'natuurlijk' wordt te pas en te onpas gebruikt en geniet geen wettelijke bescherming. 
 • Vermijd overbodige bestanddelen in schoonmaakmiddelen. Vele stoffen, zoals bewaarmiddelen, kleur- en geurstoffen dragen niet bij tot de reinigende werking. Synthetische stoffen leiden bovendien dikwijls tot allergische reacties. 

Naar boven 

Gebruik de producten op een verstandige manier!

Als het even kan, reinig dan zonder schoonmaakmiddelen: gebruik een gewone doek, zeemvel of microvezeldoekje. Voor het gebruik van schoonmaakmiddelen is een goed doseersysteem van belang. Het is onjuist dat 'twee keer zoveel, twee keer zo schoon maakt'. Integendeel, het teveel aan schoonmaakmiddelen zorgt voor streepvorming en plakkerigheid! Vermijd daarom het 'op gevoel' gieten uit de fles, want daarbij wordt vaak meer dan 300% te veel gebruikt! Zowel voor je eigen portefeuille als voor het milieu is het verstandig duidelijk de instructies te lezen en gebruik te maken van een doseersysteem, bijvoorbeeld met behulp van de dop van de verpakking. Zuinig omgaan met het product levert vaak de grootste besparing op! Opgelet, vooral bij geconcentreerde reinigingsmiddelen komt overdosering vaak voor!

Ook de manier van schoonmaken speelt een rol. Bij de sproeimethode wordt uit een flacon de oplossing op het schoonmaakdoekje gesproeid. Deze doekjes worden tussentijds gereinigd in een emmer schoon water. Deze manier van schoonmaken zou op het verbruik besparen ten opzicht van de sopmethode, ook al is de oplossing in de sproeiflacon meer geconcentreerd. Bij de sopmethode wordt gewerkt met twee emmers, één met water en schoonmaakmiddel en één met spoelwater. Deze laatste methode is evenwel te verkiezen boven het werken met slechts één emmer, waar je regelmatig het vuil water mét schoonmaakmiddel moet verversen.

Sproeimethode

Gebruik regenwater voor de schoonmaak. Doordat dit minder hard is, is de werking van de reinigingsmiddelen efficiënter en heb je er veel minder van nodig.

Regenwater

Informatie over de hardheid van het water kan je verkrijgen bij de watermaatschappij. Woon je in een gebied met hard water, dan kan je beter geen vloeibare zeep gebruiken, maar een allesreiniger. Zoals gezegd is het nog beter om regenwater te gebruiken!

 

 

 

En ten slotte: op internet vind je heel wat 'tips uit grootmoeders tijd' om op eenvoudige en goedkope manieren schoon te maken en vlekken te verwijderen! Surf bijvoorbeeld eens naar één van deze links:

Naar boven

Sorteren

Nadat we de poetsmiddelen gebruikt hebben, rest ons alleen nog om het afval correct te sorteren. De regels op een rijtje:

Kga
 • Alle verpakkingen die niet volledig leeg zijn.
 • Lege verpakkingen van giftige of bijtende producten. Deze worden aangeduid door het icoontje van een doodshoofd of proefbuisje.
  Gevaarlijke producten

Opgelet! Laat alle producten in de originele verpakking!

Kga kan je gratis kwijt op het containerpark.

Pmd
 • Lege plastic flessen of flacons zonder icoontje van een doodshoofd of proefbuisje.
 • Lege metalen verpakkingen zonder icoontje van een doodshoofd of proefbuisje (bv. spuitbussen van luchtverfrissers).

Pmd wordt zowel op het containerpark als aan huis ingezameld in de blauwe pmd-zak met EcoWerf-logo.

Huisvuil

Oude sponsjes, kapotte emmers, lege wc-blokjes, versleten en vuile doekjes, alle andere lege verpakkingen dan diegene die opgesomd zijn bij PMD of KGA, …

Huisvuil kan niet naar het containerpark gebracht worden. Het wordt aan huis opgehaald.

Aeea

Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten die niet meer te repareren zijn, zoals stofzuigers, kruimeldieven, wasmachines,…

AEEA kan je gratis kwijt op het containerpark of bij de handelaar waar je een nieuw toestel aankoopt. Deze laatste is verplicht je oude toestel gratis aan te nemen.

Naar boven

Recycleren van de restjes schoonmaakproducten

Kleine restjes schoonmaakmiddelen worden niet voor niets gratis ingezameld bij het Klein Gevaarlijk Afval. Nadat ze gedeponeerd werden op de afdeling kga op het containerpark, haalt Sita Recycling Services ze op. Deze firma zorgt ervoor dat de schoonmaakmiddelen op een zeer hoge temperatuur - continu hoger dan 1000° C - verbrand worden. De gassen die daarbij vrij komen worden gewassen en de hitte die ontstaat wordt omgezet in energie. 

Naar boven

Kga: verf

Restjes verf horen bij Klein Gevaarlijk Afval (kga), dat wist je waarschijnlijk wel al. Maar wist je dat lege verfpotten ook kga zijn? Ook afgedankte kwasten en rollen met verfresten mag je op het containerpark afgeven bij Klein Gevaarlijk Afval. Het ingezamelde verfafval wordt vervolgens afgevoerd naar een gespecialiseerde verwerker.

Verf bevat heel wat stoffen die schadelijk zijn voor het milieu én voor onze gezondheid. Wie met verf aan de slag gaat, houdt hier best voldoende rekening mee. Hoe minder verf er in het milieu terecht komt, hoe beter. Door op een bewustere manier je verfwerken aan te pakken, kan je je verfafval en de nadelige effecten voor het milieu tot een minimum beperken. Lees de tips hieronder om te weten te komen hoe je afvalarm kan verven en welke verfsoorten minder schadelijk zijn voor het milieu en voor je gezondheid.

14 tips voor minder verfafval

 1. Koop de juiste hoeveelheid verf door op voorhand te berekenen hoeveel liter je nodig hebt. Houdt hierbij rekening met de oppervlakte die je wil schilderen, de aard van de ondergrond en het dekkend vermogen van de verf. Met een goede planning voorkom je een pak verfresten en een overschot aan (volle) potten. Laat je ook niet verleiden door grotere potten waarbij de prijs per liter goedkoper is.
 2. Toch nog verf over? Verfrestjes kan je bij een volgende schilderklus als grondverf gebruiken. Bewaar ze op een droge, koele en vorstvrije plek. Druk het deksel goed dicht en draai de pot om: zo voorkom je uitdroging.
 3. Gooi zeker nooit verfoverschotten en gebruikte verfpotten en -emmers (al dan niet leeg) bij het restafval. Dit is klein gevaarlijk afval en hoort thuis op het containerpark bij kga.
 4. Kies de juiste verf voor de juiste ondergrond: dit staat meestal duidelijk op het etiket vermeld! Houtverf pakt bv. doorgaans niet goed op een aluminium ondergrond …
 5. Verf hecht alleen op een gladde, schone en droge ondergrond. Licht opschuren volstaat meestal voor een gladde onderlaag. Het aanbrengen van een grondlaag kan je nadien een aantal extra verfbeurten besparen.
 6. Het is ook niet altijd nodig de oude verf te verwijderen. Als de oude verflaag niet te dik is, kan er gewoon overheen geschilderd worden. Wel wordt deze best eerst ontvet. Dit kan op een ecologisch verantwoorde manier met groene zeep of soda, opgelost in warm water. Dit mengsel werkt ook tegen schimmels.
 7. Indien je toch de oude verflagen wil verwijderen, kan je deze best afbranden met hete lucht en afkrabben. Dit is minder milieubelastend dan het gebruik van afbijtmiddelen. Zorg wel voor voldoende verluchting. Er kunnen immers giftige dampen en stof vrijkomen. De restanten van de verflaag horen bij kga.
 8. Gebruik bij voorkeur penselen, borstels en rollen voor het aanbrengen van de verf. Spuiten brengt immers een grotere verspilling van het product met zich mee.
 9. Lukt het verven niet in 1 keer? Bewaar je verfkwasten en -rollers dan onuitgespoeld in een luchtdichte plastic zak en op een koele plaats. De volgende dag kan je er gewoon mee verder verven!
 10. Spoel je verfborstels of rollen nooit uit onder de kraan! Vanuit milieuoogpunt is het trouwens beter om de gebruikte verfborstels en rollen onuitgespoeld te laten opdrogen en weg te gooien (kga), dan ze uitvoerig te spoelen en reinigen voor hergebruik.
 11. Wil je ze toch hergebruiken, rol of borstel ze dan zoveel mogelijk uit en was ze vervolgens af in een potje of emmer met een beperkte hoeveelheid water of oplosmiddel.
 12. Het gebruikte spoelwater kan je gewoon laten verdampen en het opgedroogde bezinksel (de verf) zamel je in bij kga. Zo voorkom je dat de verfresten in de riolering terechtkomen en de werking van de waterzuiveringsinstallaties belemmeren.
 13. Gebruikte oplosmiddelen of spoelmiddelen (bv. white spirit) kan je ook door een filterzakje gieten: de verfresten blijven achter in de filter (kga) en het oplosmiddel kan hergebruikt worden.
 14. Giet nooit verfresten en oplosmiddelen in de riool, de gootsteen, het toilet of in de natuur! Deze producten en hun verpakkingen horen thuis bij kga. Je kan ze gratis kwijt op het containerpark.

Borstels wassen in een potje white spirit

Naar boven

Synthetisch of natuurlijk?

Verven kan je grofweg indelen in enerzijds synthetische verven van petrochemische afkomst en anderzijds natuurverven op basis van natuurlijke grondstoffen. Als je schilderswerken plant, informeer je dan over de samenstelling van de verf om na te gaan hoe milieuvriendelijk die is. Verf bestaat uit een oplosmiddel, een bindmiddel, vulstoffen en hulpstoffen, zoals pigmenten en bewaarmiddelen. Elk van deze bestanddelen kunnen van synthetische of natuurlijke oorsprong zijn.

Natuurverf, de kampioen

Synthetische verven bevatten onder meer kleurstoffen en oplosmiddelen afkomstig uit de aardolienijverheid. Aardolie is echter een eindige grondstof, wat op zich al een reden is om liever andere producten te gebruiken. Bovendien is het productieproces sterk milieuvervuilend. Synthetische verven zijn niet alleen schadelijk voor het milieu maar ook erg belastend voor de gezondheid. De gebruikte oplosmiddelen (solventen) worden niet voor niets vluchtige organische stoffen (VOS) genoemd. Ze verdampen snel en dragen op die manier bij tot het broeikaseffect en de vorming van smog. Het zijn deze stoffen die verantwoordelijk zijn voor de typische 'verflucht', die je ook terugvindt in oplos- en verdunningsmiddelen zoals white spirit. VOS kunnen via de huid en luchtwegen ons lichaam binnendringen en irritatie en duizeligheid veroorzaken. Bij herhaalde blootstelling kan zelfs beschadiging aan het zenuwstelsel optreden.

De klassieke alkyd- of terpentineverven (de zogenaamde lakverven) zijn solventgedragen verven. Dit is verf op basis van organische oplosmiddelen (solventen), met een zeer hoog VOS-gehalte (tot 60%). Deze verven bevatten bovendien dikwijls ook schadelijke hulpstoffen om roest en schimmel tegen te gaan: niet goed voor het milieu en evenmin voor onze gezondheid. Een iets gezonder, maar nog steeds sterk milieubelastend alternatief zijn de high solid verven, eveneens synthetische solventgedragen verven maar waarbij het percentage VOS teruggebracht is tot 15-20%.

Verven op waterbasis, de latex-, acryl- en vinylverven, bevatten slechts 10% VOS en zijn hierom minder schadelijk dan solventgedragen verven. Bovendien berokkent de productie en de afvalverwerking van deze verven minder milieuschade. Laat je echter niet misleiden: ook de synthetische watergedragen verven zijn sterk milieubelastend! Deze verven bevatten namelijk extra bewaarmiddelen, zoals schimmelwerende middelen en oplosmiddelen, die de kwaliteit van het grondwater aantasten en voor waterorganismen en de mens erg schadelijk zijn. Deze verven bestaan voor het grootste deel uit minuscule kunststofdeeltjes die door geen enkel waterzuiveringsstation tegengehouden worden en dus vroeg of laat in de zee belanden. Hoewel ze watergedragen zijn, komen de belangrijkste bestanddelen uit de petrochemische industrie.

Ecolabel.jpg
Er zijn verven op de markt die het Europese Milieukeur dragen. Hiervoor moet de verf aan een aantal milieu-eisen voldoen. De verven die het Milieukeur dragen zijn een stuk milieuvriendelijker dan de anderen.

 

Natuurverf bestaat voor het overgrote deel uit plantaardige of minerale grondstoffen zoals natuurhars, lijnolie, kalk, leem ... Die zijn hernieuwbaar of onuitputtelijk. Een ander pluspunt is dat de bestanddelen in de afvalfase goed afbreken. Het toevoegen van hulpstoffen wordt tot een minimum beperkt en er wordt bewust gekozen voor de meest ecologische stoffen. Dit resulteert in een kleinere milieubelasting op het vlak van energieverbruik en vervuiling tijdens de winning, de productie-, gebruiks- en afvalfase. Natuurverven zijn bovendien gebruiksvriendelijk: ze zijn gemakkelijk toe te passen en geven weinig schadelijke of zelfs maar hinderlijke geuren.

Ook hier maakt men onderscheid tussen solventgedragen en watergedragen verven. Bij de solventgedragen natuurverven wordt gomterpentijn of citrusolie gebruikt als oplosmiddel. Citrusolie is afkomstig van de schillen van citrusvruchten, gomterpentijn (Verwar gomterpentijn niet met het synthetische en erg schadelijke terpentine, wat een synoniem is voor white spirit.) wordt gewonnen uit pijn- of dennebomen. Let wel, ook deze oplosmiddelen die volledig plantaardig van oorsprong zijn en volledig afbreekbaar, zorgen hoe dan ook voor luchtverontreiniging.

Watergedragen natuurverven bevatten uitsluitend water als oplosmiddel en geen organische solventen. Dit in tegenstelling tot watergedragen synthetische verf waarin nog een kleine hoeveelheid organische oplosmiddel zit. Er komen geen schadelijke dampen vrij als de verf droogt en de verf irriteert de huid niet.

Natuurverf is ook in poedervorm verkrijgbaar. Deze poederverven bevatten geen bewaarmiddelen en schimmelwerende stoffen, er is minder transport van water en minder verpakking nodig. Hierdoor is de milieubelasting bij natuurverven in poedervorm werkelijk minimaal.

Minerale verven, silikaatverven en kalkcaseïneverven zijn natuurlijke producten die je kan gebruiken voor muren en plafonds. Ook de ouderwetse 'witkalk' is een natuurlijk product met goede technische eigenschappen. Voor onbewerkt, ruw en verweerd hout is kookverf, een natuurlijke verf met stijfselpap als bindmiddel, zeer geschikt.

Half-natuurlijke verven. Naast de zuivere natuurverven, zijn er ook half-natuurlijke verven. Hier worden iso-parafines als oplosmiddel toegevoegd. Iso-parafines zijn minder milieuschadelijk, maar wel afkomstig van een niet hernieuwbare grondstof (aardolie).

Naar boven

Waar naartoe met het verfafval?

Na de verfwerken is het belangrijk het verfafval correct te sorteren.

Kga
 • restjes van alle soorten verf, beits en vernis
 • verfpotten/blikken, spuitbussen en andere verpakkingen van verf: vol, halfleeg tot volledig leeg
 • afgedankte borstels en rollen met (opgedroogde) verfresten
 • afgeschuurde verflagen
 • oplosmiddelen zoals white spirit

Kga kan je GRATIS kwijt op het containerpark

Restafval
 • afplaktape
 • met verf besmeurde vodden, doeken en overalls
 • afdekfolie met verfrestenbehangpapier

Het restafval wordt aan huis afgehaald.

Naar boven

Verfafval: de verwerking

Het op het containerpark ingezamelde verfafval wordt door een gespecialiseerde verwerker opgehaald (Sita Recycling Services) en afgevoerd naar de verwerkingsinstallaties. Hier worden de verfpotten eerst vermalen. Door centrifuge worden vervolgens vaste en vloeibare materie van elkaar gescheiden. Het vaste gedeelte wordt op een koude temperatuur gebracht (- 196 °C) waardoor vaste afvalstoffen, metalen en kunststoffen van elkaar gescheiden worden. De metalen verpakkingen worden gerecycleerd in de metaalindustrie. De verf, opgemengd met zaagsel, en de kunststoffen worden ingezet als secundaire brandstof in de cementindustrie. De verbranding gebeurt hier op heel hoge temperaturen, wat nodig is om alle schadelijke stoffen die in de verf aanwezig zijn, af te breken.

Naar boven

Meer info?
 

Naar boven

Interessante linken
 

Naar boven

Laatste aanpassing: 27/08/2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak