naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > OVER ECOWERF > Nieuwsarchief > Extra controle PMD

Extra controle PMD

Het wel en wee van PMD

Sinds oktober 2007 schenken we meer aandacht aan de inhoud van de PMD-zakken en deze extra inspanningen werpen resultaten af: in januari 2008 werd maar liefst 48 000 kg minder foute materialen ingezameld bij het PMD vergeleken met augustus 2007. Dit verdient een pluim voor iedereen die zijn steentje hiertoe heeft bijgedragen. Dit zijn in het bijzonder onze laders, voor wie het toch wel een extra inspanning is de zakken extra te controleren en een rode weigeringssticker te kleven (ze doen dit heus niet voor hun plezier!), de reinigingsdienst, stadswachten en wijkmanagers in Leuven die aan huis komen om de sorteerregels nog eens toe te lichten en natuurlijk ook alle mensen die een extra inspanning leverden om hun geweigerde zak terug binnen te halen, te controleren en er het botervlootje, zilverpapier, blauwe bakje van champignons, tube tandpasta, halfvolle fles cola, of ander materiaal dat er niet in thuishoort terug uit te halen. Uiteraard ook een dikke pluim voor diegenen die reeds langer hun afval op een correcte manier sorteren en waar onze laders geen rode stickers hoeven te kleven. Dankzij al jullie inspanningen hebben we in januari 2008 het PMD-residu (dit zijn de materialen die er in de PMD-sorteercentra tussenuit gefilterd worden omdat ze er niet in thuishoren) kunnen terugbrengen tot 12% van de totale hoeveelheid ingezamelde PMD, wat een mooie prestatie is! Ter vergelijking: in augustus 2007 was dit nog 19% en zaten we in onze regio ver boven het Vlaamse gemiddelde van 16,3%.

Er wordt beter gesorteerd: vergeleken met oktober, de eerste maand van de strengere controle, kregen in januari de helft minder zakken een rode sticker opgekleefd, en dat terwijl onze laders even streng bleven controleren. Dit toont aan dat het weigeren van zakken met foute inhoud, hoewel dit soms wat wrevel opwekt, een efficiënte methode is om iedereen ertoe aan te zetten juist te sorteren. Vele mensen staan hierdoor immers nog eens extra stil bij de sorteerregels en ontdekken dat o.a. plastic potjes, doosjes en zakjes niet in de PMD-zak thuishoren.

De actie met strengere controles en het verspreiden van extra informatie omtrent de sorteerregels leverde mooie resultaten op. Nu is het de kunst dit vol te houden of zelfs nog te verbeteren. Voor wie nog twijfelt, sommen we hieronder de meest voorkomende foute materialen in de PMD-zak op. Als je deze allemaal in je huisvuilzak of -container steekt, zal je PMD vlotjes meegenomen worden!

Foute inhoud

Wat mag NIET in de PMD-zak?

 • plastic potjes of schaaltjes (yoghurt, platte kaas, rijstpap, nootjes, charcuterie, bloempotjes, cosmetica ….)
 • plastic dozen (ijs, champignons, druiven, …)
 • botervlootjes
 • plastic zakjes
 • plastic deksels van potjes, …
 • plastic navulverpakkingen (wasproducten, …)
 • plastic folies (plastic rond reclame, etenswaren, drank, …)
 • piepschuimen schaaltjes
 • zilverpapier (aluminiumfolie)

PMD Sorteerresidu

Opgelet! We merkten dat er ook heel wat verwarring rond het GROENE PUNT LOGO bestaat! Dit is GEEN SORTEERINSTRUCTIE: verpakkingen met dit logo mogen niet automatisch in de PMD-zak! Om te weten of de verpakking wel bij PMD hoort, bekijk je best de sorteerregels.

Naar boven

De P van Plastic flessen en flacons

Plastic flessen en flacons

Plastic flessen en flacons (liefst platgedrukt en met dop) van water & frisdrank, fruit- & groentesappen, melk, afwas- & onderhoudsproducten (vloeibaar of poeder), wasproducten en wasverzachters, producten voor bad of douche, bleekmiddelen, gedestilleerd water, …

Als je twijfelt, doe dan deze test:

Is het voorwerp een lege plastic fles of flacon?

 • ja: het mag bij het PMD
 • neen: het is geen PMD

Test zelf maar!

Botervlootje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)
Plastic zakje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)
Plastic bekertje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)
Lege bus wasverzachter een plastic fles of flacon dus PMD
Leeg busje douchegel? een plastic fles of flacon dus PMD
Leeg yoghurtpotje geen plastic fles of flacon dus geen PMD (wel huisvuil)

Waarom zijn plastic vlootjes, zakjes en bakjes niet toegelaten in de blauwe zak?

De P van PMD staat voor Plastic flessen en flacons. Andere plastic voorwerpen mogen niet in de blauwe zak. Flessen en flacons zijn gemaakt uit veel voorkomende soorten plastic, namelijk PET en HDPE. Andere verpakkingen - zoals botervlootjes, plastic zakjes en bekertjes - bestaan uit plasticsoorten die minder frequent voorkomen. Hierdoor is het economisch niet verantwoord ze te recycleren tot een nieuw product.

Naar boven

De M van Metalen verpakkingen

Metalen verpakkingen

Metalen verpakkingen zoals lege drankblikjes, conservenblikjes, schroefdoppen, kroonkurken en metalen deksels van flessen en bokalen, metalen dozen en bussen, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schaaltjes en schoteltjes, …

Onthoud hier vooral:

 • dat aluminiumfolie NIET in de PMD-zak mag. Deze folie is zo dun dat ze verbrandt in plaats van te smelten in de smeltovens. Lege aluminiumschaaltjes van bijvoorbeeld lasagne mogen wel in de PMD-zak. Deze zijn dik genoeg en kunnen gerecycleerd worden.
 • dat lege spuitbussen van cosmetica (scheerschuim, deodorant, …) en van voedingswaren (slagroom, …) bij PMD horen. Andere spuitbussen mogen niet bij PMD!

Naar boven

De D van Drankkartons

Drankkartons

Alle soorten lege drankkartons horen hierbij: melk, fruitsap, room, …

Op sommige piepschuimen schaaltjes staat de vermelding 'recycleerbaar'. Zijn ze toegelaten in de PMD-zak?

In de PMD-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Piepschuim beantwoordt niet aan deze definitie en mag dus niet in de blauwe zak. Deze schaaltjes horen bij het huisvuil.

Naar boven

Twijfel je of een bepaalde verpakking bij PMD hoort?
 

 • Bel dan naar 0800/97 0 97 (groene lijn EcoWerf)!
 • Plan je een bezoekje naar het containerpark? Neem dan de verpakking waarover je twijfelt mee en vraag raad aan de parkwachter

Naar boven

Laatste aanpassing: 04/03/2008

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak