naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > PMD-OK actie

PMD-OK actie

PMD-OK? Win leuke prijzen met je PMD-zak!

PMD = Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons

Tijd om de goede sorteerders te belonen

Tijdens de maand oktober zet EcoWerf, met de steun van Fost Plus, een grote actie op touw om de goede PMD-sorteerders te belonen. In ons Kringloopnieuws* van september vind je een groene PMD-OK sticker. Kleef deze sticker op je PMD-zak en maak kans op een leuke prijs! In elke gemeente is er minstens 1 fiets, 2 barbecues en 6 drinkbussen te winnen! Stuk voor stuk duurzame producten en mooie voorbeelden van recyclage.

*Het Kringloopnieuws is onze infokrant. De editie van september 2008 is grotendeels gewijd aan de PMD-OK actie. Je vindt er alle informatie omtrent de wedstrijd. Deze krant wordt in de week van 22 september verdeeld in alle brievenbussen in de EcoWerf-gemeenten.

Naar boven

Hoe deelnemen aan de PMD-OK actie?

  1. Deze PMD is OK!Sorteer je PMD correct. Ben je niet helemaal zeker? Kijk dan de sorteerregels na. Bij twijfel bel het groene nummer 0800/97 0 97. De medewerkers van EcoWerf helpen je graag verder met je sorteervragen.
  2. Haal de PMD-OK sticker uit het Kringloopnieuws, editie september 2008, en vul duidelijk leesbaar je contactgegevens in.
  3. Kleef de PMD-OK sticker op je PMD-zak en zet de zak buiten tussen 2 en 29 oktober op de ophaaldag voor PMD, zoals vermeld op je ophaalkalender. Zorg ervoor dat de sticker goed zichtbaar is voor onze controleur!

Naar boven

Verloop van de PMD-OK wedstrijd

Groene stikker op de PMD-zak.Onze controleurs gaan tijdens de PMD-ophaaldagen op stap en pikken er lukraak een aantal zakken met PMD-OK sticker uit. Deze zakken nemen we mee voor controle op correcte inhoud. Enkel volledig ingevulde stickers van de perfect gesorteerde zakken houden we bij. Hieruit trekt een onschuldige hand de namen van de winnaars.
Heb je gewonnen, dan verwittigen we je persoonlijk. De winnaars van de hoofdprijzen worden uitgenodigd op de officiŽle prijsuitreiking bij EcoWerf op woensdag 3 december 2008.

Door deel te nemen aan deze wedstrijd verklaar je je akkoord met het wedstrijdreglement. Het wedstrijdreglement is op aanvraag te verkrijgen via email aan afvalpreventie@ecowerf.be of telefonisch op 016/28 43 42.

Naar boven

Een rode sticker op je blauwe zak?

Rode sticker op je blauwe zak.Een PMD-zak met foute materialen krijgt een rode sticker en blijft staan. Het is dan aan de eigenaar om de zak terug binnen te nemen, de foute voorwerpen te verwijderen en de zak bij de volgende ophaling terug aan te bieden. Dit is een harde, maar efficiŽnte maatregel om onze inwoners ertoe aan te zetten goed te sorteren. Foute voorwerpen in de PMD-zakken bemoeilijken immers de verdere uitsortering en recyclage tot nieuwe producten.

Ongeveer een jaar geleden bleek uit analyses dat bijna 20% van het ingezamelde PMD er niet in thuishoorde. Met andere woorden: van elke vijf vrachtwagens die er rondreden om PMD op te halen, reed er een rond met foutief gesorteerd afval. Dankzij de geleverde inspanningen, waarbij helaas ook heel wat rode stickers gekleefd werden, is dit percentage in de EcoWerf-regio gedaald tot minder dan 12%.

Een pluim voor de goede sorteerders en iedereen die hiervoor zijn steentje heeft bijgedragen! En tijd dus om jullie hiervoor te belonen! Heel de maand oktober maak je kans om leuke prijzen te winnen met je goed gesorteerde PMD-zak!

Naar boven

De sorteerregels

 
WIL JE GOED SORTEREN?

Onthoud dan volgende basisregels voor PMD:

Plastic flessen en flaconsP = Plastic flessen en flacons
Alle lege plastic flessen en flacons van bv. melk, fruit- en groentesap, water, frisdrank, bad- en doucheproducten, wasverzachters, afwas- en onderhoudsproducten, bleekmiddelen, gedestilleerd water, ...

Metalen verpakkingenM = Metalen verpakkingen
Alle lege metalen verpakkingen zoals drank- en conservenblikjes, kroonkurken, metalen schroefdoppen, metalen dozen, aluminium schaaltjes, schoteltjes en bakjes, spuitbussen van voeding (bv. slagroom, ...), spuitbussen van cosmetica (bv. deodorant, scheerschuim, ...), ...

DrankkartonsD = Drankkartons
Alle lege drankkartons van bv. fruitsap, melk, soep, ... Zowel grote als kleine drankkartons zijn toegelaten.

Zijn al deze PMD-verpakkingen volledig leeg en is de inhoud niet meer dan 8 liter? Dan mogen ze zonder problemen in de PMD-zak.
Verpakkingen aan de buitenkant van de zak vasthangen of verpakkingen in elkaar steken is niet OK. Dit bemoeilijkt immers het sorteren, waardoor uiteindelijk je gesorteerde afval toch nog bij het restafval terechtkomt. En dit is nu net wat we willen voorkomen!

WAT HOORT NIET THUIS IN DE PMD-ZAK?
 

  • VerbodenAlle plastic verpakkingen die geen fles of flacon zijn of alle andere plastic voorwerpen: plastic potjes (bv. yoghurt), vlootjes (bv. boter), dozen (bv. ijs, champignons), plastic zakken, folie, bekers, emmers, speelgoed ... Deze horen thuis bij het restafval.
  • Alle verpakkingen die giftige of bijtende middelen bevat hebben. Deze horen bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA).
  • Aluminiumfolie, chipszakjes, luiers, papier- of kartonnen verpakkingen
  • Piepschuim
  • Medisch afval en injectienaalden
  • Voorwerpen die geen verpakking zijn: elektrische toestellen, metalen kookpotten, bestek, spijkers...

Naar boven

Veel gestelde vragen

Mogen plastic flessen en flacons worden platgedrukt?
JA. Druk de lege flessen en flacons plat, en schroef of duw er de plastic dop weer op. Zo vult uw blauwe zak zich minder snel.

Mogen spuitbussen dan toch in de blauwe zak?
JA, maar wel alleen spuitbussen van voedingswaren en cosmetica (slagroom, deodorant, haarlakÖ). Spuitbussen van bijtende of giftige producten, horen bij het KGA (Klein Gevaarlijk Afval) en kan je gratis kwijt op het containerpark of bij de KGA-ophaling.

Bijtend   Giftig

Mogen plastic doppen in de PMD-zak?
JA, maar alleen als u ze op een (platgedrukte) plastic fles hebt geschroefd. Stop ze nooit apart in de blauwe zak, ze zijn te klein om nadien uit te sorteren.

Hoort aluminiumfolie bij PMD?
NEEN, aluminiumfolie is zo dun dat het niet smelt in de smeltovens, maar verbrandt. Hierdoor verstoort het de recyclage van andere metalen verpakkingen.

Mogen verpakkingen in elkaar gestoken worden?
NEEN, steek de PMD-verpakkingen niet in elkaar. Dat bemoeilijkt het sorteren.

Met de steun van Fost Plus
PMD_FostPlus.jpg

http://www.fostplus.be/

Naar boven

Laatste aanpassing: 26/09/2008

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak