naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Compostkracht

Compostkracht

Compostmeesterwerkingen

Compostkracht is het ondersteuningsproject voor compostmeesterwerkingen van de provincie Vlaams-Brabant, Interza, EcoWerf, Haviland, Incovo en Interrand.

Grootste pompoen komt uit Huldenberg!

In het voorjaar 2008 lanceerde CompostKracht een project rond de reuzepompoen, waarbij de vrijwillige compostmeesters uit Vlaams-Brabant uitgedaagd werden om een reuze compostvrucht te telen en deze te gebruiken om de kracht van huisbereide compost te promoten.

Bij aanvang van het project werd vaak onterecht de bedenking gemaakt dat de teelt van een reuzepompoen zonder chemische bestrijdingsmiddelen onmogelijk is en bovendien dat deze pompoenen niet smakelijk zouden zijn. Om het tegendeel te bewijzen, namen heel wat van de compostmeesters de uitdaging aan.

Het opkweken en beschermen van de pompoenen bleek niet overal van een leien dakje te lopen. De dikke zaden van de Atlantic Giant vroegen heel wat warmte en zorg om te kiemen en als ze dan kiemden lagen op heel wat onbewaakte plaatsen legers slakken op de loer. Er volgden daarom heel wat meldingen van mislukkingen.

Een zestal gelukkigen haalden uiteindelijk wel de eindstreep. De dikste pompoen kwam met zijn 200,6 kg van de compostmeesters van Huldenberg. Dit dikke exemplaar werd vervoerd naar het Europese kampioenschap in Duisburg.

Alle gekweekte pompoenen kregen enkel water, zon en een goede dosis huisbereide compost. Ondertussen werden verschillende pompoenen aangesneden en ze blijken heel wat smakelijker te zijn dan vermoed. Dus… een hele winter pompoensoep in het vooruitzicht!  

Naar boven

Laatste aanpassing: 06/01/2009

Containerpark gesloten:

  • donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid)
  • donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag)

Sorteertip

Kaarsresten en oude kaarsen worden gerecycleerd als je ze naar het containerpark brengt.

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf

Stip aan de horizon

Lees hier het nieuwe ondernemingsplan
2013-2018