naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Restjesbordwedstrijd

Restjesbordwedstrijd

Ovenschotel op een bedje van verloren brood, plantaardige burger en huisbereide smeerkaas

Trakteer je huisgenoten eens op zo’n origineel restjesrecept. Wedden dat ze restjes vanaf nu anders zullen bekijken?

Foto: Veronique Lauwers, Bertem, winnares fotowedstrijd ‘afvalarme keuken’

Restjesreceptjes

Dit zijn geen ingewikkelde bereidingen en je hoeft er niet voor naar de winkel. Al dit lekkers kan je maken van simpele keukenoverschotjes. Dat deden de winnaars van onze restjesbordwedstrijd ook. Zij gaven etensrestjes een tweede leven door ze om te toveren tot de heerlijkste creaties.

Trakteer je huisgenoten eens op zo’n origineel restjesrecept. Wedden dat ze restjes vanaf nu anders zullen bekijken?

Uit de vele recepten die we toegestuurd kregen voor onze ‘Restjesbordwedstrijd’, heeft de jury 3 winnaars gekozen. De jury oordeelde op basis van haalbaarheid, originaliteit en bijdrage aan afvalpreventie van het recept. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Deze wedstrijd, met als doel afvalpreventie te stimuleren, werd georganiseerd door EcoWerf met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Naar boven

Winnende recepten
 

Ovenschotel van restjes groenten op een bedje van verloren brood

Een recept van Evy De Luyck

Ingrediënten:

  • 4 à 5 sneetjes oud brood
  • Groenteresten (wortels, boontjes, bloemkool met witte saus …)
  • Vleesresten of resten van vegetarische burger of tofu
  • 1 ei
  • Een halve kop melk
  • Kaasrestjes in sneetjes of blokjes of geraspte kaas
  • Kruiden (bieslook, peterselie, tijm, laurier, peper, zout …)
  • Vetstof

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Vet de ovenschotel in en beleg hem met het oude brood.
  • Meng de groenten met de vleesresten of vegetarische resten en kruid af.
  • Bedek hiermee het brood.
  • Klop het ei op met de melk en giet dit gelijkmatig over het groentemengsel.
  • Bestrooi met restjes kaas of gemalen kaas en zet de schotel 40min op 180° in de oven.
     

Plantaardige burgers

Een recept van Karolien Joossens

Ingrediënten:

  • restjes aardappels, linzen, rijst, groenten …
  • bindmiddel (bloem, haver, okara, olie en of water)
  • kruiden (tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, selderzout, sojasaus, bouillonpoeder kerriepoeder …
  • smaakmakers zoals noten, rozijnen, stukjes fruit, kokos…
  • eventueel paneermeel gemaakt van oud brood vermengd met bloem en kruiden

Zo ga je te werk:

  • Vermeng de restjes met de kruiden, smaakmakers en zout.
  • Voeg het bindmiddel naar keuze toe.
  • Schat zelf in welke hoeveelheid bindmiddel het mengsel nodig heeft om aan elkaar te blijven plakken. Let op, een teveel aan bloem geeft een kleffe smaak en haver begint pas na een tijdje te binden.
  • Als het mengsel te stijf wordt, voeg dan water of olie toe.
  • Rol van dit mengsel balletjes, duw ze plat en bak in de pan. Wie graag een korstje heeft, rolt de burgers eerst in paneermeel.
  • Bak de burgers in een beetje olie tot ze goudbruin zijn.
     

Huisbereide smeerkaas

Een recept van L. Vandewoude

Ingrediënten:

  • restjes zachte en halfzachte kaas
  • zachte boter (de helft van de hoeveelheid kaas)
  • grofgemalen peper
  • verkruimelde noten

Zo ga je te werk:

  • Plet alle restjes zachte en halfzacht kaas (ook blauwe schimmelkaas) en meng ze met de helft zachte boter.
  • Voeg er grofgemalen peper en verkruimelde noten aan toe.
  • En dan smeren!

Smakelijk!

Naar boven

11 sneetjes brood en 64 gram kaas

Dit gaat bij ons in België elke week opnieuw de vuilbak in. En dat is lang niet het enige voedsel dat verspild wordt: ook yoghurt, fruit, charcuterie en andere etensresten die niet tijdig opgegeten raken, verdwijnen regelmatig in de afval- of gft-bak.

Zonde en bovendien een kostelijke zaak want je betaalt dubbel: één keer bij de aankoop en dan nog eens voor je afval achteraf.

Gelukkig bestaan er ook nog andere manieren om ervoor te zorgen dat je geen eten hoeft weg te gooien.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een RESTJESBORD?!

Een restjesbord is een memobord dat ergens op een centrale plaats in de keuken staat en waarop je noteert wat dringend opgegeten moet worden. Restjes worden veel minder vergeten! Het leuke aan overschotjes is dat je er creatief mee kan zijn en nieuwe recepten kan verzinnen.

Naar boven

Laatste aanpassing: 25/02/2010

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak