naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Verenig je voor minder afval

Verenig je voor minder afval

Een receptie ter waarde van 1.000 euro

EcoWerf daagde dit voorjaar 1.300 verenigingen uit om de afvalberg van hun dagdagelijkse werking te verkleinen. De jury beoordeelde de ingezonden afvalplannen op haalbaarheid, effectieve invoering en creativiteit. Dansschool Dansmozaïek uit Haacht behaalde de eerste prijs en mag haar leden trakteren op een afvalarme en duurzame receptie ter waarde van 1.000 euro. Vier andere verenigingen ontvangen een aankoopbon van Oxfam Wereldwinkel ter waarde van 150 euro.

Maakt zijn winnaars bekend!

EcoWerf daagde 1.300 verenigingen uit, met de wedstrijd ‘Verenig je voor minder afval’, om de afvalberg van hun dagdagelijkse werking te verkleinen. Met een actieplan, doelstellingen en een handvol tips gingen tal van verenigingen de uitdaging aan. Want wie bewust voor een afvalarme aanpak gaat, spaart sowieso al geld uit. Daarenboven kon de vereniging met het beste resultaat 1.000 euro winnen voor een afvalarme en duurzame catering.

De jury beoordeelde op haalbaarheid, effectieve uitvoering en creativiteit van het plan. Dansschool Dansmozaïek uit Haacht verdient terecht de titel van afvalarme vereniging en kan haar leden trakteren op een feestelijke receptie of feest. Katrien Verstraeten, oprichtster van de dansschool en enkele van haar dansstudenten ontvangen woensdag 23 juni om 18.30 u in het gemeentehuis van Haacht de eerste prijs uit handen van EcoWerf en de Schepen van leefmilieu van Haacht.

Verenig je voor minder afval Verenig je voor minder afval

De Landelijke Gilde Tildonk, de seniorengym van het VVVG, de Koninklijke harmonie Rotselaer’s Ware Vrienden en de Lipsevallei, vereniging van Ambachtelijke Wijnmakers en Bierbrouwers sleepten de tweede prijs in de wacht en ontvangen per post een aankoopbon van Oxfam Wereldwinkel ter waarde van 150 euro.

Deze wedstrijd werd gerealiseerd met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Naar boven

Hoe wordt jouw vereniging afvalarm?
 

1. Stel een afvalverantwoordelijke aan

Stel iemand aan die erop toeziet dat jouw vereniging afvalarm wordt. Hij of zij brengt problemen in kaart en zoekt naar oplossingen, bekijkt welk afval vermeden kan worden en zorgt ervoor dat alle leden samenwerken voor minder afval.

2. Meten is weten!

Een eerste actie is een inventaris maken van de soorten afval die bij de dagelijkse werking van je vereniging ontstaan en de hoeveelheden. Dit kan je doen door te wegen, door de hoeveelheid zakken die aangekocht worden, bij te houden, door je DifTarfactuur te consulteren enz. Download hier een blanco tabel Meten is weten (16 kB XLS-bestand) .

Bijvoorbeeld:

Afvalfractie Oorsprong Hoeveelheid
Papier en karton Vergaderingen, ledenblad, reclamedrukwerk… 20 kilo deze maand
Pmd Lege drankverpakkingen van algemene werking en evenementen, lege flessen van schoonmaakmiddelen… 3 zakken per maand
Gft Afval van planten, etensresten, koffiefilters, fruitafval… Een container per maand
Huisvuil Plastic zakjes, bekers, dozen, sigarettenpeuken, mosselschelpen, knutselafval, behangpapier, gloeilampen… 25 kilo per maand
Kga Lijm, verf, batterijen, tl-lampen,… 20 batterijtjes per maand

        

3. … En actie!

Onderneem stappen naar minder afval. Begin met het afval dat je het meest produceert. Enkele tips:

 • Papier en karton:
  • Vermijd reclame, kleef een antireclamesticker op je brievenbus!
  • Abonneer je op elektronische tijdschriften en zeg de papieren versie op. Vaak is dit zelfs goedkoper.
  • Ook de leden van tegenwoordig zijn online! Vervang je ledenblad door een elektronische versie. Brieven vervang je zo mogelijk door e-mails.
  • Bezint eer ge print!
 • Verpakkingsafval van drank:
  • Er is niets mis met het water uit de kraan!
  • Kies voor flessen met statiegeld.
  • Vermijd wegwerpbekers. Voorzie glazen of herbruikbare bekers. Deze laatste kan je gratis ontlenen bij provincie Vlaams-Brabant.
  • Bied je leden een drinkbus aan met het logo van je vereniging.
 • Afval van catering:
  • Vermijd individueel verpakte producten als suikerklontjes, koekjes,…
  • Weg met het wegwerpbestek, -borden en –servetten. Kies voor herbruikbare, afwasbare of eetbare alternatieven!
  • Kies voor grootverpakkingen. Deze brengen relatief gezien minder afval voort en zijn in de regel goedkoper.
 • Sorteren:
  • Zorg ervoor dat het onvermijdelijke afval goed gesorteerd geraakt! Beschik je niet over een eigen locatie, maak dan duidelijke afspraken over wie wat doet. Informeer bij de gemeente over de selectieve inzamelingen en recipiënten.
     

4. Informeer je leden!

Laat aan de leden van je vereniging weten waar je mee bezig bent. Confronteer hen met de cijfers en vraag hen om hun medewerking. Je kan afspraken maken in het huishoudelijk reglement.

Tip: op www.milieukoopwijzer.be vind je informatie over duurzaam productgebruik en via www.ovam.be kan je de cd-rom ‘afvalarme evenementen’ aanvragen.

Naar boven

Laatste aanpassing: 23/06/2010 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak