naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > OVER ECOWERF > Nieuwsarchief > Actieplan nette glasbollen

Actieplan nette glasbollen

EcoWerf ijvert voor nette glasbolsites

Woensdag 9 februari werd er in persaanwezigheid een extra glasbol aan het gemeentehuis van Tielt-Winge geplaatst, in het kader van een actieplan voor nettere glasbollen. Overvolle glasbollen, soms vergezeld van zwerfvuil of een sluikstort, zijn immers een doorn in het oog van inwoners en de bevoegde instanties. Om de omgeving van de glasbollen zo proper mogelijk te houden, besloot de gemeente Tielt-Winge deel te nemen aan een proefproject van EcoWerf en Fost Plus waarbij een actieplan voor nettere glasbolsites werd uitgewerkt.

Glasbollen zorgen soms voor overlast en dus besloten EcoWerf en Fost Plus tot actie over te gaan. Ze richtten een werkgroep op met vier geÔnteresseerde gemeenten: Tielt-Winge, Lubbeek, Scherpenheuvel-Zichem en Boortmeerbeek. Na inventarisatie van de vullingsgraad van de bollen, evaluatie van de locatie, aanwezigheid van zwerfvuil of een sluikstort,Ö werden mogelijke oplossingen in een actieplan samengebundeld. Als de uitvoering van het actieplan in Tielt-Winge en de drie andere gemeenten gunstig geŽvalueerd wordt, volgen de andere EcoWerf-gemeenten.

Plaatsing extra glasbol

Acties Tielt-Winge

Als voornaamste actiepunt om de sites netter te krijgen, heeft Tielt-Winge vier extra bollen bijgekregen op reeds bestaande sites. Deze moeten verhinderen dat inwoners glas naast de bollen achterlaten omdat deze voortijdig vol zitten. Glas naast de glasbol plaatsen is een vorm van sluikstorten die aanzet tot sluikstorten van ander afval en zo nog meer overlast creŽert. Om overvolle glasbollen te voorkomen en de sites proper te houden, leverde EcoWerf sowieso al inspanningen: EcoWerf ledigt de glasbollen om de veertien dagen en zowel EcoWerf als de gemeente maken een keer per week elke site proper. Daarnaast zijn alle EcoWerf-sites verhard voor een gemakkelijkere reiniging en staat er een infobord met de sorteerregels voor glas en de contactgegevens van EcoWerf. Tot slot wordt er vanaf 2011 vier in plaats van twee keer per jaar een externe firma ingezet voor een grote onderhoudsbeurt. Een andere belangrijke verandering is dat Tielt-Winge sluikstorten vanaf heden zal beboeten, terwijl de dader in het verleden enkel gewaarschuwd werd met een brief. Nieuw is ook het initiatief van het peter- of meterschap. Naburige inwoners zullen zich als vrijwilliger kunnen opgeven om sociale controle uit te oefenen op de site en deze tussentijds te onderhouden. In april evalueert de werkgroep of deze extra investeringen hun doel bereikt hebben. Ten slotte laat de gemeente onderzoeken of het haalbaar is om cameraís te plaatsen aan de glasbollensites.

Nettere glasbollen beginnen bij het respecteren van de sorteerregels. Daarom ontvingen alle inwoners van Tielt-Winge een Sorteergids van Fost Plus bij het gemeentelijk infoblad van november-december 2010. Goed gesorteerd is goed gerecycleerd. Op dit moment wordt vijfenzeventig procent van de ingezamelde afvalstoffen gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen, de overige vijfentwintig procent wordt verbrand met energierecuperatie. Meer informatie over de inzameling en verwerking van afval vind je op deze website of op http://www.fostplus.be/.

Laatste aanpassing: 04/03/2010

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak