naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Winnaars sorteerwedstrijd Fost Plus

Sorteerwedstrijd Fost Plus

Kabouters delen prijzen uit

Misschien heb jij ze ook aan het werk gezien, de kabouters die creatief omgaan met afval. Ze verschenen eind 2010 in het Kringloopnieuws. Onder de vorm van een wedstrijd kon je aanduiden of het afval dat ze gebruikten in de pmd-zak thuishoort of niet. Uit de juiste inzendingen werden tien winnaars geloot die elk een blitse drinkbus ontvangen. Het Kabouterspel vind je nu bovendien op de website van EcoWerf als een online game. Je sorteerkennis testen was nog nooit zo leuk!

Kabouter op fles

Het kabouterspel bestaat uit een tekening waarop te zien is hoe kabouters nuttig gebruik maken van verpakkingsafval: zo maken ze van een sardineblikje een bootje, een botervlootje benutten ze als hangmat… Wanneer je afval goed sorteert, kan ook jij het een tweede leven geven via recyclage. Het doel van het spel is aan te duiden of de dertig voorwerpen op de tekening in de pmd-zak thuishoren – en dus gerecycleerd worden – of niet.

EcoWerf ontving een 180-tal reacties op deze wedstrijd. Uit de juiste inzendingen werden tien gelukkigen gekozen, zij zullen een herbruikbare drinkbus thuis ontvangen. De winnaars komen uit volgende gemeenten: Bertem, Geetbets, Kortenaken, Leuven (3), Linter, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge en Tremelo.

Kabouterspel

Om de afvalberg zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk zoveel mogelijk voorwerpen die men niet kan hergebruiken, te recycleren. Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons zijn zeer geschikt voor recyclage. Voorwaarde is wel dat ze correct ingezameld worden en dat er zo weinig mogelijk ander afval in de pmd-zak terecht komt. Dit verstoort immers het recyclageproces. Wil jij graag testen hoe ver jouw sorteerkennis reikt? Het sorteerspel dat voor deze wedstrijd gebruikt werd, vind je onder de vorm van een online game terug op deze website. Je krijgt er anderhalve minuut de tijd om zoveel mogelijk voorwerpen bij de juiste afvalfractie onder te brengen. Na afloop wordt jouw score meegedeeld en lees je bij de foutieve keuzes waar het afval dan wel thuishoort. Test het spel snel uit! Wil je jouw sorteerkennis nog wat bijschaven? Neem dan zeker een kijkje op de website van Fost Plus. Hieronder vind je eveneens een overzichtje van de pmd-sorteerregels.

Pmd correct sorteren

Uit de wedstrijdinzendingen blijkt dat er toch nog heel wat voorwerpen verkeerd gesorteerd worden. Ook de ophaaldienst wordt dagelijks geconfronteerd met pmd-zakken met afval dat er niet in thuishoort. Wanneer de laders zo een fout voorwerp in jouw pmd-zak aantreffen, kleven ze een rode sticker en laten ze de zak staan. Scheur de sticker aan de zijkant open en lees binnenin de sorteerinformatie. Zo kan je zelf controleren wat er verkeerd in de pmd-zak zit. Haal het foutieve materiaal uit de zak, verwijder de voorkant van de sticker en plaats je pmd-zak met correcte inhoud bij de volgende inzameling opnieuw buiten.

Ook op de containerparken zullen de parkwachters een kritische blik op je pmd werpen. Zitten er verkeerde materialen bij, dan vragen zij je vriendelijk om deze bij de juiste afvalsoort te sorteren of ze terug mee naar huis te nemen. Denk eraan dat je pmd op het containerpark ook in een blauwe pmd-zak met EcoWerf-logo moet aanbieden.

Om het percentage foute materialen in de pmd-zak te laten dalen, rekent EcoWerf op jullie medewerking! Als je de sorteerregels onthoudt, kan er nog weinig mislopen! Twijfel je? Bel dan even naar 0800/97 0 97 of vraag raad aan de parkwachter. Hieronder kan je alle sorteerinformatie nog eens nalezen.

Opgelet: pmd moet aangeboden worden in een reglementaire blauwe pmd-zak met het logo van EcoWerf.

Zakken van naburige gemeenten of intercommunales worden niet aanvaard! Let hierop bij de aankoop van pmd-zakken, want sommige warenhuizen verkopen zakken die in jouw gemeente niet geldig zijn.

Naar boven

Nog eens alles op een rijtje over pmd!
 

Pmd =

Plastic flessen en flacons
Metalen verpakkingen
Drankkartons

 
De P van Plastic flessen en flacons

Plastic flessen en flacons

Plastic flessen en flacons (liefst platgedrukt en met dop) van water & frisdrank, fruit- & groentesappen, melk, afwas- & onderhoudsproducten (vloeibaar of poeder), wasproducten en wasverzachters, producten voor bad of douche, bleekmiddelen, gedestilleerd water…

Als je twijfelt, doe dan deze test:

Is het voorwerp een lege plastic fles of flacon?

 • ja: het mag bij pmd
 • neen: het is geen pmd

Test zelf maar!

 • Botervlootje: pmd of niet? -> geen plastic fles of flacon dus geen pmd (wel huisvuil)
 • Plastic zakje: pmd of niet? -> geen plastic fles of flacon dus geen pmd (wel huisvuil)
 • Plastic bekertje: pmd of niet? -> geen plastic fles of flacon dus geen pmd (wel huisvuil)
 • Lege bus wasverzachter: pmd of niet? -> een plastic fles of flacon dus pmd
 • Leeg busje douchegel: pmd of niet? -> een plastic fles of flacon dus pmd
 • Leeg yoghurtpotje: pmd of niet? -> geen plastic fles of flacon dus geen pmd (wel huisvuil)
   
Waarom zijn plastic vlootjes, zakjes en bakjes niet toegelaten in de blauwe zak?

De ‘p’ van pmd staat voor ‘plastic flessen en flacons’. Andere plastic voorwerpen mogen niet in de blauwe zak. Flessen en flacons zijn gemaakt uit veel voorkomende soorten plastic, namelijk PET en HDPE. Andere verpakkingen – zoals botervlootjes, plastic zakjes en bekertjes – bestaan uit plasticsoorten die minder frequent voorkomen. Hierdoor is het economisch niet verantwoord ze te recycleren tot een nieuw product.

 
De M van Metalen verpakkingen

Metalen verpakkingen

Metalen verpakkingen zoals lege drankblikjes, conservenblikjes, schroefdoppen, kroonkurken en metalen deksels van flessen en bokalen, metalen dozen en bussen, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schaaltjes en schoteltjes…

Waar naartoe met aluminiumfolie en lege spuitbussen?

Aluminiumfolie mag niet in de pmd-zak. Deze folie is zo dun dat ze verbrandt in plaats van te smelten in de smeltovens. Lege aluminiumschaaltjes van bv. lasagne mogen wel in de pmd-zak. Deze zijn dik genoeg en kunnen gerecycleerd worden.

Lege spuitbussen van cosmetica (scheerschuim, deodorant…) en van voedingswaren (slagroom…) horen bij pmd. Andere spuitbussen mogen niet bij pmd! Deze horen thuis bij het kga op het containerpark.

 
De D van Drankkartons

D.JPG

Alle soorten lege drankkartons horen hierbij: melk, fruitsap, room…

Op sommige piepschuimen schaaltjes staat de vermelding ‘recycleerbaar’. Zijn ze toegelaten in de pmd-zak?

Neen! In de pmd-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Piepschuim beantwoordt niet aan deze definitie en mag dus niet in de blauwe zak. Deze schaaltjes horen bij het restafval.

Niet toegelaten

Naar boven

Nog enkele interessante weetjes en tips

Hoe zuiverder pmd wordt aangeboden, hoe vlotter het sorteren ervan verloopt en hoe beter het materiaal kan worden gerecycleerd. Dus:

 • Stop verpakkingen niet in elkaar, dat bemoeilijkt het sorteren. Plastic flessen en flacons mogen wel platgedrukt worden. Op die manier vult de pmd-zak zich ook minder snel.
 • Schroef plastic doppen op de fles. Wanneer ze apart in de pmd-zak zitten, zijn ze te klein om nadien uit te sorteren. Plastic deksels, bv. van glazen bokalen, horen ook niet thuis in de pmd-zak.
 • Alle verpakkingen moeten leeg zijn en de inhoud mag niet meer dan 8 liter bedragen. 
 • Maak geen verpakkingen vast aan de touwtjes waarmee de pmd-zak wordt dichtgebonden.
 • Pmd moet aangeboden worden in een reglementaire blauwe pmd-zak met het logo van EcoWerf. Let hier op bij de aankoop van pmd-zakken, want sommige warenhuizen verkopen zakken die niet geldig zijn in jouw gemeente.

samen -> goed sorteren -> beter recycleren.

Logo_FOSTplus.jpg

Naar boven

Laatste aanpassing: 15/03/2011

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak