naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > VERENIGINGEN EN SCHOLEN > Uitleenmateriaal zwerfvuilactie

Gratis ondersteuning voor zwerfvuilopruimacties

Een propere buurt, is een plezantere buurt

Sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes, kranten, tijdschriften ... Het zijn enkele van de talrijke voorbeelden van zwerfvuil, kleine stukjes afval die vaak onbewust of nonchalant worden achtergelaten op het moment dat het afval ontstaat. Ook al zijn ze klein, al die stukjes afval zorgen ervoor dat de straat of omgeving niet netjes oogt, ze berokken voor schade in aan het milieu (water, fauna en flora) en kosten handenvol geld om opgeruimd te worden!

Wil jij bijdragen aan een nettere buurt door zelf zwerfvuil op te ruimen of wil je anderen aanmoedigen om geen zwerfvuil te maken? Dan vind je in onderstaand menu alvast wat inspiratie en ondersteuning:

Communicatiemateriaal uitlenen

Om gemeenten te helpen zwerfvuilopruimacties nog beter in de kijker te plaatsen, kocht EcoWerf - met de steun van de OVAM-campagne 'Indevuilbak’- spandoeken, inflatables, gocarts, infostanden en strandvlaggen aan.

Verenigingen of scholen uit het werkingsgebied van EcoWerf die een zwerfvuilactie plannen, kunnen via hun gemeente deze leuke materialen gratis uitlenen! EcoWerf leent enkel materialen uit aan gemeentebesturen, dus neem contact op met de milieudienst van jouw gemeente, die helpt je graag verder!

Bekijk de info hieronder of download de infofiche (384 kB pdf-bestand)

InflatableUitleenmaterialen ‘Kwak het juist weg!’

Speciaal voor deze uitleenmaterialen liet EcoWerf een ludieke kikker-slogan ‘Kwak het juist weg’ ontwerpen. Die slogan herinnert eraan dat afval pas nuttig wordt wanneer je het op de juiste manier sorteert: in de vuilbak, bij pmd, bij papier … Wat in de berm belandt, gaat immers verloren, zorgt voor milieuverontreiniging en ontsiert het straatbeeld. Kwak je afval dus juist weg!

Zet je opruimacties extra in de kijker met volgende materialen:

  • Inflatables

Deze 3 meter hoge inflatables zijn de ideale aandachtstrekker voor jouw zwerfvuilcampagne: met de vuilzak in de ene en de afvalprikker in de andere hand geeft deze opblaasbare zwerfvuilopruimster het goede voorbeeld! De zuil bevat een plastic tasje waar je een A4-affiche achter kan plaatsen. Hierop kan je dan meer informatie tonen over jouw actie. De inflatables zijn makkelijk op te stellen.

  • Spandoeken

Gebruik de spandoeken om je zwerfvuilactie aan te kondigen. Er zijn 2 verschillende formaten beschikbaar. De grote spandoeken hebben een afmeting van 500 x 80 cm. Ze zijn dubbelzijdig bedrukt en kunnen boven een straat gehangen worden. De kleine spandoeken zijn eenzijdig bedrukt en meten 250 x 40 cm. Deze kan je tegen een gevel of container hangen.

Spandoek

  • Gocart met kipkar

3 gocarts met kipkar geven je opruimactie net dat tikkeltje meer! De gocarts zijn volledig uitgerust met een verlichtingsset, zwaailamp, vlaggetje, hoorn en spiegels. Een helm en veiligheidshesje verhogen de veiligheid.

Gocart Berg  Gocart Safari

Infostand en strandvlagUitleenmaterialen ‘Droombeeld of doemscenario – Wat kies jij?’

  • Infostand

De infostand kleedt je zwerfvuilactie aan. Het zigzagpaneel zorgt voor interactie: voorbijgangers zien afwisselend het droombeeld en doemscenario, een speelse manier om de aandacht te vestigen op het zwerfvuilprobleem! De stand bestaat uit 1 paneel (200 x 80 cm) met een vast zigzagpaneel en vaste vuilbak. De voet kan gedemonteerd worden voor transport.

  • Strandvlaggen

De vlaggen zijn makkelijk op te stellen en springen in het oog. Ze zijn dus ideaal om je zwerfvuilactie aan te kondigen! Een duo-set strandvlaggen bestaat uit 1 vlag met droombeeld en 1 vlag met doemscenario.

  • Affiche

Met deze affiche kan je je zwerfvuilactie aankondigen. Er is een witte kader voorzien om de datum en locatie van de actie te vermelden.

Affiche zwerfvuilopruimactie

Naar boven

Gratis educatief lespakket over zwerfvuil downloaden

Het is niet altijd evident om een boodschap om te zetten naar een taal die jongeren aanspreekt, ook niet wanneer het gaat over zwerfvuil. Daarom werkte de Vlaamse koepel 'indevuilbak', een gezamenlijk initiatief van de OVAM, Fost Plus en lokale besturen, in samenwerking met GREEN en de Arteveldehogeschool een lespakket rond zwerfvuil uit voor leerkrachten van het secundair onderwijs. Zwerf eens rond op de website van indevuilbak en ontdek hoe je er samen voor zorgt dat zwerfvuil niet meer chill is.

Het pakket bevat kant-en-klare lesfiches en didactisch materiaal voor verschillende vakken uit alle graden van de onderwijsvormen ASO, TSO, BSO en KSO. De lessen werden ontwikkeld in samenwerking met studenten van de lerarenopleiding. Met andere woorden, dit is een lespakket ván studenten vóór studenten.

Zwerfvuil is niet chill!

Naar boven

Registreer je eigen plek op 'Indevuilbak'

Ruim jij ook afval op in je buurt? Via de website van ‘Indevuilbak’ kan je je engagement delen met andere opruimers in Vlaanderen. Claim je plekje via deze link en maak je actie zichtbaar op de kaart als signaal tegen zwerfvuil.

Naar boven

'Indevuilbak ©' op je smartphone spelen

In dit spel gooi je zwerfvuil waar het hoort: in de vuilbak. Veeg met je vinger over het scherm en probeer zoveel mogelijk afval in de vuilbak te gooien. Speel alleen en ontgrendel nieuwe levels; of maak het nog spannender en daag je vrienden online uit! Download het spel gratis in de App store of op Google play.

Het spel werd ontworpen voor de Vlaamse koepel 'indevuilbak', een gezamenlijk initiatief van de OVAM, Fost Plus en lokale besturen.

Spel 'Indevuilbak'

App store  Google play

Naar boven

Logo%20indevuilbak%202015.jpg

 

 

Laatste aanpassingen: 07/04/2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?

TR%2020150123%20PMD%20Tienen%20005%20(2).JPG

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf

Sorteerwijzer


Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak