naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > WAT IS AFVAL? > Definities > FrituuroliŽn en -vetten

Laat gebruikte frituuroliŽn en -vetten niet rondspoken!

Breng ze naar het recyclagepark!

Vraag een Belg wat hij het meest gemist heeft tijdens een verblijf in het buitenland, en je zal steeds hetzelfde antwoord te horen krijgen: frieten! Belgen zijn verzot op frietjes en niet enkel van de frituur; 80% van de Belgen beschikt immers thuis over een frietketel. Gek genoeg weten velen niet wat te doen met hun gebruikte frituurolie of -vet. Eenvoudig: naar het recyclagepark brengen en zo het milieu helpen beschermen!

Waarom gebruikte frituuroliŽn en -vetten apart inzamelen?

FrituuroliŽn of -vetten die in het milieu terechtkomen, veroorzaken heel wat schade, zoals verstopte afvoerbuizen en leidingen. Deze kunnen leiden tot lekken of zelfs overstromingen, maar ook tot bodemvervuiling en vervuiling van het oppervlakte- en dieptewater. Alle gebruikte frituuroliŽn en -vetten die correct worden ingezameld via het recyclagepark, kunnen bovendien nuttig worden gerecycleerd ťn hergebruikt. Zo wordt het merendeel van de ingezamelde frituuroliŽn en -vetten verwerkt tot milieuvriendelijke biodiesel (87% in 2009). De rest wordt gebruikt voor energieopwekking en verwerkt in producten als pershout, plastic, industriŽle zepen, smeermiddelen Ö Dus niet alleen jij wint erbij, maar ook het milieu!

Naar boven

Zo vang je gebruikt frituurolie of -vet op voor recyclage!

  1. Ollie fles met trechterNeem een geschikte fles: gebruik de oorspronkelijke verpakking of een andere plastic fles.
  2. Frituur- en fondueolie: laat de gebruikte olie volledig afkoelen en giet ze met behulp van een trechter in een fles. Frituurvet: gebruikt frituurvet laat je afkoelen tot minder dan 40į C om daarna met behulp van een trechter in een fles te gieten. Je kan het ook kort uitsmelten en opvangen in een doos of andere verpakking. Deze inzamelmethode is beter voor de verwerking van gebruikte frituurvetten.
  3. Breng de flessen met gebruikte frituurolie, fondueolie of frituurvet naar het recyclagepark in jouw gemeente.

Naar boven

Ollie het oliespook telt mee af met je frietketel

Overkomt het je vaak dat je niet meer weet hoe lang je frituurolie of -vet al in je frietketel zit?

Haal dan snel je gratis aftelstrip op het recyclagepark. Valorfrit bedacht deze strip om makkelijk bij te houden wanneer je best frituurolie of -vet ververst en naar het recyclagepark brengt voor recyclage.

Elke verpakking vermeldt hoeveel keer je frituurolie of -vet mag gebruiken. Op dat aantal begin je dus je aftelstrip. Als je vervolgens bij elke frituurbeurt een strookje afscheurt, zie je vanzelf wanneer het tijd is om de olie of het vet te vervangen. De aftelstrip kan je makkelijk bevestigen aan het snoer van de frietketel. Zo raakt hij nooit zoek!

Ollie, het oliespook in friteuse

Naar boven

Meer informatie

Lees meer over de consumptie van frituurolie en -vet (901 kB PDF-bestand)
Lees meer over de inzameling van frituurolie en -vet (2 500 kB PDF-bestand)
Lees meer over de recyclage van frituurolie en -vet (1 484 kB PDF-bestand)

Laat je gebruikte frituuroliŽn of -vetten dus niet rondspoken, maar breng ze naar het recyclagepark van jouw gemeente. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Valorfrit of bij EcoWerf op 0800/97 0 97.

Valorfrit_Banner.jpg

Naar boven

Laatste aanpassingen: 07/12/2017

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak