naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > OVER ECOWERF > Nieuwsarchief > Kurk en kaarsen

Goed voornemen voor 2012?

Kurk en kaarsresten naar het containerpark!

De eindejaarsperiode staat symbool voor feesten en gezelligheid. Knallende champagneflessen of een lekker glaasje wijn bij kaarslicht mogen zeker niet ontbreken. Traditioneel zorgt deze periode voor heel wat afval, maar als je onnodig afval probeert te vermijden en de rest correct sorteert, kan je de afvalberg toch beperken: gebruik oud magazinepapier als cadeaupapier, breng glazen flessen naar de glasbol … Maar wist je dat ook kurken stoppen en kaarsresten in aanmerking komen voor recyclage? Gooi ze dus niet zomaar in de vuilnisbak, maar breng ze naar jouw containerpark!

Oude kaarsresten worden nieuwe kaars
Kurken stoppen als ecologisch isolatiemateriaal
De Vlaspit vzw: sociale tewerkstelling en milieuwinst hand in hand

Oude kaarsresten worden nieuwe kaars

Sinds 2009 zamelt vzw De Vlaspit oude kaarsen en kaarsresten in, onder andere via de containerparken van EcoWerf en De Kringwinkels Spit en Hageland, en maakt er nieuwe tuinkaarsen van. Onzuiverheden (bv. verpakkingen en oude wieken) worden eerst handmatig verwijderd zodat er een zuiver recyclageproduct ontstaat. Gerecycleerde tuinkaarsenDit vormt de basislaag van de kaars, die nadien door een afdeklaag bedekt wordt. Op jaarbasis weert De Vlaspit zo 30 ton paraffine uit de afvalberg. Als je weet dat er in Vlaanderen jaarlijks ongeveer 220 ton kaarsresten vrijkomt, dan gaat er nog heel wat nuttig kaarsvet verloren. Breng dus ook jouw oude kaarsen of kaarsresten naar het containerpark, ze worden er trouwens gratis aanvaard!

APART INZAMELEN (CONTAINERPARK)

Alle kaarsresten: gekleurd, niet-gekleurd, geparfumeerd, bewerkt …

Oude kaarsen en kaarsresten

NIET TOEGELATEN

Kaarshouders of verpakkingen zoals schalen en potten in aardewerk, glas, plastiek …
Theelichtjes

Naar boven

Kurken stoppen als ecologisch isolatiemateriaal

Gerecycleerde kurk: isolatiemateriaalIn navolging van haar paraffinerecyclageproject, nam De Vlaspit in 2011 de activiteiten van de Waalse vzw Le Petit Liège over. Die zamelt al 10 jaar kurkafval in en vermaalt het tot kurkgranulaat dat als isolatiemateriaal verkocht wordt. Het kurkafval bestaat voor 95% uit kurken stoppen en 5% ander kurkmateriaal (bv. kurken onderleggers). Kurk is gemaakt uit de schors van de kurkeik die in het Middellandse Zeegebied groeit. De eerste schors kan pas na 25 jaar geoogst worden en de boom heeft daarna 10 jaar nodig om een nieuwe bruikbare schorslaag te laten groeien. Kurk is dus een waardevol natuurproduct dat slechts in beperkte mate beschikbaar is. Bovendien vergaat kurk niet makkelijk en verliest het zijn kwaliteiten niet door het recyclageproces. Het zou dus zonde zijn de 480 ton kurken stoppen die in Vlaanderen jaarlijks vrijkomen niet opnieuw te gebruiken.

APART INZAMELEN (CONTAINERPARK)

Alle voorwerpen in kurk:
kurken stoppen
kurken schoenzolen
kurken onderlegger

Kurken wijnstoppen

NIET TOEGELATEN

Synthetische kurken
Metalen bindijzers, beschermkappen, draaistoppen
Geen kurken met plastiek dop eraan vastgemaakt, of metaal, leer, hout

Naar boven

De Vlaspit vzw: sociale tewerkstelling en milieuwinst hand in hand

De Vlaspit vzw is een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel dat zich richt tot mensen die moeilijk geïntegreerd geraken op de gewone arbeidsmarkt. De Vlaspit biedt hen werkervaring in de schoonmaaksector, het groenonderhoud of de administratie. Daarnaast beschikt de vzw over een sociale werkplaats die onderdak biedt aan een kaarsenatelier, een sociaal restaurant en een energiesnoeiersproject. Een 100-tal personen kunnen hierdoor aan de slag, maar dat is niet de enige verdienste: De Vlaspit investeert ook in milieuverantwoord ondernemen, met haar paraffine- en kurkrecyclageprojecten.

Voor meer informatie over de inzameling van kaarsresten of kurk kan je terecht op het nummer 0800/97 0 97 of stuur een e-mail.

Meer weten over het sociale tewerkstellingsinitiatief van De Vlaspit vzw, een groepsbezoek of de verkoop van kaarsen, decoratie of streekproducten? Bel 013/78 46 34, mail naar info@devlaspit.be of surf naar http://www.devlaspit.be/.

logo%20De%20Vlaspit.jpg

Naar boven

Laatste aanpassing: 08/12/2011

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak