naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > OVER ECOWERF > Nieuwsarchief > Opening Tuin Wakkerzeel

Kringlooptuin pastorie Wakkerzeel in een nieuw kleedje

Feestelijke opening zondag 5 mei 2013

Op 5 mei om 14.00 uur zal schepen van Leefmilieu Steven Swiggers, de vernieuwde kringlooptuin aan de recent gerenoveerde pastorie van Wakkerzeel, feestelijk voorstellen. Een ideale gelegenheid om dit verborgen stukje Haachtse groen te ontdekken.

De pastorietuin in Wakkerzeel, aangelegd als voorbeeldkringlooptuin in 2003, kreeg in de loop van 2012 een grondige opfrisbeurt en werd beter toegankelijk gemaakt. Deze opwaardering werd mee mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant, de inzet van de vaste onderhoudsploeg van IGO, Compostkracht, de afvalintercommunale EcoWerf en talrijke vrijwilligers.

Kringlooptuin Wakkerzeel

Breng 5 mei een bezoekje aan de tuin en kom alles te weten over de gebruikte kringlooptechnieken, volg de demo thuiscomposteren of breng een bezoekje aan de tentoonstelling ‘Natuurtalent’.

 

Kringlooptuin in een nieuw kleedje, gidsbeurt om 15.00 uur

Wie de witte poort aan de Martelarenlaan (100m van de kerk) binnengaat, komt na een korte tocht over het snipperpad in het pastoorsbosje, aan een gemaaid pad doorheen een hooilandje. Naast de mooie robuuste eik tref je hier een jonge notelaar, een kweepeer en een mispel aan, aangeplant in het najaar van 2012. Deze bomen zijn, mits ze voldoende ruimte krijgen, een smakelijke en zorgeloze investering voor vele tuiniers.

Als bezoeker kan je in de pastorijtuin uitrusten in een rustig kader, maar zeker ook inspiratie opdoen voor een afvalarme en duurzame inrichting van je eigen tuin.

Om in het meer formele tuingedeelte van de pastorijtuin te komen, ga je onder de duurzame - met druivelaars begroeide - kastanjehouten pergola door. Ook hier tref je heel wat kringloopelementen aan die je ook in je eigen tuin kan toepassen.

Het centrale pad is opgebouwd uit gebroken betonpuin met een decoratieve toplaag: een bewuste keuze om regenwater maximaal mogelijkheid te geven in de grond te dringen. De afboordingen bestaan uit banden van gerecycleerd plastic.

Kringlooptuin Wakkerzeel aanleg pad

Naast verschillende mogelijke tuinpaden, ontdek je in de tuin decoratieve technieken om snoeihout te verwerken, onderhoudsvriendelijke beplantingen, een kippenhok en een boomschijvenwand met insectenhotel.

In de met buxus omzoomde vakken en aan de buitenzijde van de tuin, vind je heel wat kruiden, mooi bloeiende vaste planten en enkele recent toegevoegde heesters. Er is ook een moestuintje in samenwerking met de nabijgelegen school.

Een gids geeft geïnteresseerden meer uitleg om 15.00 uur.

Naar boven

Demonstratie composteren vanaf 16.00 uur

Het grootste deel van het tuinafval dat bij het onderhoud van de tuin ontstaat, wordt ter plaatse verwerkt in de composthoek. Aansluitend aan de rondleiding in de tuin kan je vanaf 16.00 uur terecht bij de vrijwillige compostmeesters voor praktische tips om thuis met succes tuinresten te composteren.

Kringlooptuin Wakkerzeel demo composteren

Naar boven

Tentoonstelling ‘Natuurtalent’ doorlopend van 10.00 – 17.00 uur

De tuin aan de pastorie is intussen een rustpunt op de kunstdorp-wandelroute en jaarrond doorlopend toegankelijk voor iedereen die er een kijkje wil nemen. Op 5 mei is dat een extra aanrader, want vanaf 10.00 uur ‘s morgens tot 17.00 uur ’s avonds kan je in de tuin heel wat kunstwerken bewonderen.

Deze openluchttentoonstelling kadert in de Week van de Amateurkunsten en heeft als thema ‘Natuurtalent’.

Naar boven

Data demonstraties composteren

Kan je er 5 mei niet bijzijn? De Haachtse compostmeesters geven ook op andere data demonstraties over thuiscomposteren en helpen je graag verder met al je vragen over thuiscomposteren en kringlooptuinieren. Ze zijn aanwezig op de demoplaats in de tuin op zaterdag 20 april, 18 mei, 29 juni (Open tuinen) en 21 september, telkens tussen 14.00 en 16.00 uur.

Naar boven

Laatste aanpassing: 22/04/2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak