naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Tips afvalarm feesten

Afvalarm feesten, iets voor jou?

Ook rijkelijk feesten kan afvalarm!

Afvalarm feestAfval vermijden en sorteren, we hebben er hier in onze regio wel kaas van gegeten. Onze lage afvalcijfers bewijzen dat. Chapeau voor iedereen die mee zijn steentje bijdraagt om dit cijfer laag te houden en de afvalberg helpt slinken.

En toch kan het n๓g beter, het kan altijd beter … en daarom reiken we je hierbij enkele tips aan om afval te vermijden, ook op een minder voor de hand liggende gelegenheid zoals een feest. Want zelfs de beste sorteerders onder ons - en zij die er anders toch wel regelmatig op letten niet teveel afval aan te kopen - laten zich wel eens gaan tijdens een feestje. Met als gevolg een grote berg afval, dikwijls ongesorteerd, die onze inspanningen de rest van het jaar een zware deuk geeft.

Maar het kan dus anders! Lees de tips hieronder en ga aan de slag. Laat dat feestje maar komen, met een minimum aan afval!

Minder afval op mijn feest – Hoe begin ik eraan?

Begin goed en betrek je afvalverhaal al bij de eerste brainstorm over het feest. Stel jezelf aan als afvalverantwoordelijke of kies er een andere feestneus uit die zich engageert om deze edele taak op zich te nemen.

Als afvalverantwoordelijke hou je tijdens de hele voorbereiding in het oog welk afval het feest binnensluipt en stuur je aan op het zoeken naar afvalarme alternatieven. Je zal verschieten, er zijn er heel wat!

Afwasbaar serviesMinder afval begint al bij de aankondiging: in plaats van een flyer naar elke genodigde te sturen, kan je hen ook mondeling of digitaal uitnodigen.

Bij de aankoop van eten en drank kan je kiezen voor minder afval met grootverpakkingen, onverpakt fruit en groenten, drank in retourflessen ...

Op het feest zelf kan je afval vermijden door versiering te maken met elementen uit de tuin, afwasbaar servies te gebruiken, hapjes te verpakken in iets eetbaar zoals een koolblad of een voorgevormd koekje …

Je ziet, met wat planning en een aantal eenvoudige ingrepen kan je al heel wat afval vermijden!

Minder afval kan!

Met:

 • afwasbaar servies (borden, glazen/bekers*, kommen …),
 • goed gekozen porties eten,
 • drank in retourflessen (overschot kan je gewoonlijk terugbrengen naar de drankhandelaar),
 • natuurlijke versieringen (er zit meer in je tuin dan je denkt) of recyclageversiering,
 • aankondigingsborden (in plaats van flyers of posters),
 • afspraken met de traiteur (bv. retourplateaus),
 • aankopen in grootverpakkingen of van niet-verpakte producten,
 • voorkeur voor streekeigen en seizoensgebonden producten met zo weinig mogelijk verpakking,
 • keuze van de hapjes (een vers gemaakte salade, belegde broodjes, een zelfgemaakte cake …),
 • hapjes op eetbare ‘borden’,
 • gebruik van papieren servetten en/of tafelkleden vermijden,
 • …

Groente-, fruit- en tuinafval apart inzamelen

*Bij de provincie Vlaams-Brabant kan je gratis herbruikbare bekers lenen voor je buurtfeest, meer info via herbruikbarebekers@3wplus.be of 02/467 11 14.

En sorteren maar …

Ook belangrijk is te zorgen voor een goede sortering van het afval dat er toch nog is. Maak afvaleilandjes* waar de feestvierders hun afval kunnen sorteren. Zorg vervolgens voor een afvalploeg van vrijwilligers die de goede sortering in het oog houden en ervoor zorgen dat de afvaleilandjes netjes blijven. Het afval komt zo vlot op de juiste plaats terecht en op het einde van je feest heb je aanzienlijk minder restafval.

*Bij EcoWerf kan je gratis een afvalstraat ontlenen met afvalcontainers en sorteerinfo over pmd, gft, papier-karton en restafval (of bel 016/28 43 45 voor meer info).

Logo%20provincie-metdesteunvan-horizontaal.jpg

Laatste aanpassing: 03/06/2013

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak