naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > CONTAINERPARKEN > Parken

Parken

26 containerparken

In 1986 openden de eerste containerparken uitgebaat door EcoWerf. Vandaag zijn dat er 26, verspreid over heel het werkingsgebied. Enkel in de gemeenten Bierbeek en Kortenaken baat de gemeente zelf het containerpark uit.

Het doel van een containerpark is het inzamelen van recycleerbaar materiaal dat nadien wordt afgevoerd naar verschillende verwerkers. Want hoe iedereen ook zijn best doet om de afvalberg te verkleinen, een deel van het afval is moeilijk te vermijden. Door deze afvalstoffen goed te sorteren en in de juiste container te deponeren op het containerpark, kunnen ze zo veel mogelijk gerecycleerd worden. Maak hier maximaal gebruik van: het containerpark is immers niet het eindpunt, maar de start van een nuttige toepassing voor allerlei afvalstoffen. Een deel van het afval, namelijk klein gevaarlijk afval (kga), afgedankte elektrische en elektronische apparaten (aeea) en asbestcement (eterniet) kan je zelfs gratis kwijt op alle containerparken van EcoWerf.

Raadpleeg de algemene folder (600 kB pdf-bestand) om te weten welk afval je naar het containerpark mag brengen. Voor de kostprijs en de specifieke informatie voor jouw containerpark, klik je op de naam van je gemeente bij 'Informatie per gemeente'.

Zin in een rondleiding op het containerpark? EcoWerf organiseert rondleidingen voor scholen en verenigingen.

Openingsuren

Openingsuren containerparken uitgebaat door EcoWerf:

  Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
Container-
parken
EcoWerf*
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
*Containerparken in Begijnendijk, Bertem (ook toegankelijk voor inwoners Huldenberg), Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Holsbeek, Keerbergen, Kortenberg, Landen**, Leuven (park te Wilsele, Heverlee en Kessel-Lo), Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen en Tremelo.
Uitgezonderd:
Bekkevoort Gesloten 12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
Gesloten 09.00 -
16.00 uur
Boutersem 12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
Gesloten 12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
Geetbets 12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
Gesloten 12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
Glabbeek Gesloten Gesloten 12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
Hoegaarden*** Gesloten Gesloten Gesloten Gesloten 09.00 -
16.00 uur
Linter Gesloten 12.30 -
19.30 uur
Gesloten 12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur
Zoutleeuw****
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
12.30 -
19.30 uur
09.00 -
16.00 uur

Alle EcoWerf-containerparken zijn gesloten op maandag, zondag en feestdagen.

De inwoners van gemeenten met een DifTar-gewichtspark hebben vanaf 1 januari 2017 toegang tot elkaars containerpark. Inwoners van Glabbeek, Haacht, Herent, Keerbergen, Kortenberg, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Tremelo kunnen dus op 10 containerparken terecht. Meer informatie

** Het containerpark van Landen is tijdelijk gesloten wegens vernieuwingswerken. Inwoners van Landen kunnen t.e.m. 30 september 2017 terecht op het containerpark van Zoutleeuw. Meer informatie

*** Inwoners van Hoegaarden kunnen naar 11 containerparken: containerpark Hoegaarden + 10 DifTar-gewichtsparken: Meer informatie

**** Het containerpark van Zoutleeuw is in 2017 ook op donderdag geopend. Meer informatie

Opgelet: de containerparken van Bierbeek en Kortenaken worden niet uitgebaat door EcoWerf, maar door de gemeente:

Naar boven

Feestdagenregeling

Alle EcoWerf-containerparken zijn in 2017 gesloten op:

 • Dinsdag 25 april: containerpark gesloten (teambuilding voor parkwachters)
 • Donderdag 25 mei: Hemelvaartsdag
 • Vrijdag 21 juli: Nationale feestdag
 • Dinsdag 15 augustus: Maria-Hemelvaart
 • Dinsdag 17 oktober: containerpark gesloten (algemene opleiding voor parkwachters)
 • Woensdag 1 november: Allerheiligen
 • Zaterdag 11 november: Wapenstilstand

Op alle andere dagen zijn de containerparken open volgens de normale openingsuren.

Opgelet: de containerparken van Bierbeek en Kortenaken worden niet uitgebaat door EcoWerf, maar door de gemeente. Ze hebben een andere feestdagenregeling:

Naar boven

Informatie per gemeente

Raadpleeg het kaartje hieronder en klik op je gemeente voor gedetailleerde informatie over de openingsuren, de verschillende fracties en de kostprijs ervan (100 kB PDF-bestand).

Voor containerparken uitgebaat door de gemeente (Bierbeek en Kortenaken) word je doorverwezen naar de website van de gemeente.

Alle algemene informatie (sorteerinfo, reglement ...) vind je terug in de containerparkfolder (922 kB PDF-bestand)

Aangesloten gemeenten

Naar boven

Soorten containerparken

Containerpark: what's in a name?

Een containerpark is niet zomaar een containerpark. Zo bestaan er in de verschillende gemeenten van EcoWerf verschillende types van parken met elk hun eigen regels. De DifTar-containerparken, wat staat voor geDifferentieerde Tarieven, kan je onderscheiden in volumeparken en gewichtsparken. Daarnaast bestaat ook nog steeds het traditioneel containerpark. Hieronder vind je de drie soorten op een rijtje:

 • DifTar-volumepark

Op het volumepark wordt het afval dat je aanbiedt aangerekend volgens het volume. Als je met een aanhangwagen komt, betaal je meer dan wanneer je bijvoorbeeld te voet of met de auto komt. Elk gezin heeft jaarlijks recht op een aantal gratis toegangsbeurten Dit aantal wordt bepaald door de gemeente.

De volgende gemeenten hebben een volumepark: Bekkevoort, Bertem (samen met Huldenberg), Boortmeerbeek, Boutersem, Leuven (parken te Wilsele, Heverlee en Kessel-Lo), Hoegaarden, Holsbeek, Linter. Informatie per gemeente.

Meer informatie over het Diftar-volumepark.

 • DifTar-gewichtspark

Het gewichtspark heeft een gratis gedeelte en werkt daarnaast met weegbruggen. De brug bij de ingang weegt je wagen in volle toestand en na je bezoek in lege toestand. Het gewicht van het aangeboden afval bepaald dus de prijs.

De volgende gemeenten hebben een gewichtspark: Glabbeek, Haacht, Herent, Keerbergen, Kortenberg, Lubbeek, Tienen, Tremelo, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem. Informatie per gemeente.

Meer informatie over het Diftar-gewichtspark.

 • Traditioneel park

Op het traditioneel containerpark betaal je met stickers of een beurtenkaart. Deze zijn verkrijgbaar op het gemeentehuis van jouw gemeente. De volgende gemeenten hebben een traditioneel containerpark: Begijnendijk, Geetbets, Landen, Oud-Heverlee, Tielt-Winge en Zoutleeuw. Informatie per gemeente.

Naar boven

Tips voor een vlot bezoek aan het containerpark


 Algemene tips:

 • Sorteer je afval vooraf thuis, zo verloopt je bezoek aan het containerpark stukken vlotter.
 • Hou je toegangskaart of bewijs van woonplaats klaar.
 • Kom op tijd, ten laatste een kwartier voor sluitingstijd. Dan heb je alle tijd om rustig het meegebrachte afval in de juiste container te deponeren.
 • Open je koffer op aanvraag.
 • Twijfel je over de sorteerregels? Vraag de parkwachter om inlichtingen. Hij is er om je te helpen. Bekijk onze folder (600 kB PDF-bestand) voor meer info over de verschillende afvalsoorten die je kwijt kan op het containerpark.
 • Respecteer de parkwachter en zijn/haar beslissing.
 • Laat kleine kinderen niet alleen rondlopen. Het containerpark is immers niet op kindermaat gemaakt.
 • Alleen de aangegeven afvalsoorten worden aanvaard. Kies je gemeente voor meer info over het containerpark in jouw gemeente.
 • Laat geen zwerfvuil achter en ruim gemorst afval op.
 • Er mag geen afval uit de containers meegenomen worden.
 • Breng je zware voorwerpen of grote hoeveelheden naar het containerpark, die je in je eentje moeilijk kan uitladen? Breng dan een helpende hand mee, zodat je er op het containerpark niet alleen voor staat.
 • Er geldt een rookverbod op het containerpark. Je sigaret doven kan in de voorziene zone.

Tips voor een vlot bezoek aan een DifTar-gewichtspark.

Tips voor een vlot bezoek aan een DifTar-volumepark.

Naar boven 

Laatste aanpassing: 03/10/2017

Containerpark Scherpenheuvel-ZichemContainerpark Heverlee, Kessel-lo, Leuven centraal, Wijgmaal, Wilsele dorpContainerpark Tielt-WingeContainerpark HaachtContainerpark BekkevoortContainerpark BoortmeerbeekContainerpark BierbeekContainerpark TienenContainerpark RotselaarContainerpark KortenbergContainerpark BoutersemContainerpark BertemContainerpark BegijnendijkContainerpark TremeloContainerpark Oud-HeverleeContainerpark LandenContainerpark LinterContainerpark ZoutleeuwContainerpark HerentContainerpark HuldenbergContainerpark LubbeekContainerpark KortenakenContainerpark GlabbeekContainerpark HoegaardenContainerpark HolsbeekContainerpark KeerbergenContainerpark Geetbets

Volg EcoWerf op Facebook 

Facebook

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak