naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > CONTAINERPARKEN > Houtsnippers

Houtsnippers

Versnipperd snoeihout

Na een grondige snoeibeurt in de tuin vinden heel wat mensen de weg naar het containerpark.
Daar is een plaats voorzien waar je al dat snoeihout op een hoop kan gooien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt deze hoop niet verbrand, maar versnipperd. Het snoeihout wordt hierdoor omgezet in kleine houtsnippers van ongeveer 1 cm dik en 3 cm lang.

Houtsnippers worden vaak gebruikt als bodembedekker in de tuin en zijn nuttig om verschillende redenen

 

  • Als middel tegen het uitdrogen van de bodem: onder de dikke laag houtsnippers blijft de bodem vochtig. De houtsnippers beletten dat wind en zon de bodem uitdrogen.
  • Als onkruidbestrijders: een houtsnipperlaag van ongeveer 15 cm remt de ontkieming van onkruid af voor ten minste twee seizoenen; een milieuvriendelijk alternatief voor chemische onkruidbestrijders.
  • Als activeringsmiddel voor het bacteriŽle leven:
    • In de bodem leven heel wat bacteriŽn die in aantal toenemen door het aanbrengen van houtsnippers. Zij zetten de houtsnippers om tot een soort humus.
    • Ook aardwormen, pissebedden en kevers spelen een belangrijke rol in het verteringsproces van houtsnippers.
  • Als bedekking van tuin- en wandelpaden.
  • Als decoratief element in de tuin.
  • Als onverwachte gast: in sommige gevallen kan het gebeuren dat er zich in de snipperlaag morieljes, een heerlijke champignonsoort, gaan ontwikkelen.

Houtsnippers zijn ideaal om de composthoop te verbeteren. Gft is doorgaans te vochtig en begint vaak snel te rotten. De houtsnippers bieden een oplossing want ze nemen het gft-vocht op. Om de vochtverdeling in de composthoop te verbeteren voeg je ze daarom bij het groente-, fruit- en tuinafval. De vezelige structuur van de houtsnippers verbetert de stabiliteit van de composthoop en verkleint het risico dat het verrottingsproces op gang komt.

Een teveel aan houtsnippers kan men verwerken tot volwaardige compost. Hier heb je wel wat werk aan. Besproei de houtsnippers overvloedig. Leg dan alles op hopen en zorg ervoor dat ze voldoende vochtig blijven. Keer ze regelmatig om en na 18 maanden heb je uitstekende compost. Ideaal om de bodem te verbeteren of om als potgrond te gebruiken.

Verwerk de snippers nooit rechtstreeks in de bodem want dan ontstaat er een verrottingsproces. De bodem verzuurt en er ontwikkelen zich bacteriŽn waardoor zaden moeilijk ontkiemen en planten slecht groeien.

Naar boven

Praktische informatie

Houtsnippers kan je afhalen op elk containerpark van EcoWerf.

Woon je binnen het arrondissement Leuven, dan kan er ook aan huis geleverd worden vanaf 20 m3 houtsnippers.

Je kan houtsnippers bestellen op het nummer 0800/97 0 97.
Opgelet! Afhankelijk van het seizoen kan de leveringstermijn 6 tot 12 weken bedragen. 
Dit alles zolang de voorraad strekt.

Naar boven

Laatste aanpassing: 21/05/2014

Kringloopnieuws

Kringloopnieuws november 2014.jpg
Lezen

Sorteertip

Sorteer in de badkamer: plastic flacons van bad- en doucheproducten en spuitbussen van cosmetica horen bij pmd!
 
Online sorteerwijzer

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf