naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Wedstrijd Recycleergem

Inzamelactie oude elektrotoestellen 21 - 29 maart

Win met jouw gemeente een reuze ontbijtpicknick!

Lever tijdens de nationale inzamelcampagne van 21 tot 29 maart je oude elektrotoestellen en batterijen gratis in en maak met jouw gemeente* kans op een reuze ontbijtpicknick! De campagne van afgedankte elektrische en elektronische apparaten (aeea) wordt georganiseerd door Recupel, in nauwe samenwerking met verschillende gemeenten *, EcoWerf, De Kringwinkels, Bebat en de elektrowinkels. De gemeente die tijdens de actieweek het meeste kilo’s aeea per inwoner inzamelt, wint een reuze ontbijtpicknick die deze zomer gratis aan de inwoners aangeboden wordt.

Ingezameld aeea

Analyses tonen aan dat er nog al te veel elektro op een verkeerde manier wordt afgedankt en bijvoorbeeld in de huisvuilzak terecht komt. Afgedankte elektrische en elektronische apparaten (aeea) zijn echter klein gevaarlijk afval en moet dus apart ingezameld worden. Ze bevatten vaak stoffen die zeer schadelijk zijn voor het milieu indien ze niet correct verwerkt worden. Daarnaast bevatten ze een aantal waardevolle grondstoffen die kunnen gerecycleerd worden. In 2012 heeft Recupel meer dan 110.000 ton (750.000 m³) aeea ingezameld en verwerkt. Dankzij de toepaste recyclagemethodes kan meer dan 90% van het gewicht van het elektro-afval hergebruikt worden als grondstof. Van de oorspronkelijk gigantische afvalberg blijft dus slechts een kleine restfractie van minder dan 10% over.

Hoe zorg jij mee voor een duurzaam milieubeleid?

Breng je afgedankte elektroapparaten naar één van de talloze Recupel-inzamelpunten: Wanneer het apparaat nog werkt, kan je er gratis mee terecht in een Kringwinkel of hergebruikcentrum. Werkt het apparaat niet meer, dan kan je het gratis afgeven in het containerpark of in een elektrowinkel als je er een nieuw toestel aankoopt. Tijdens de actieweek van 21 tot 29 maart nemen de elektrowinkels die de actie mee ondersteunen ook kleine afgedankte elektrotoestellen (toestellen waarvan de grootste afmeting max. 25 cm bedraagt) terug zonder aankoopverplichting van een nieuw toestel.

Je vindt een overzicht van de Recupel-inzamelpunten in jouw buurt op de website http://www.samenrecycleren.be/ en via de ‘Recycle!’-app die sinds begin dit jaar gratis beschikbaar is voor Apple-iOS en Android-toestellen.

*Volgende gemeenten in het werkingsgebied van EcoWerf nemen deel aan de grote inzamelcampagne ‘Recycleergem’ waarmee een reuze picknick te winnen is:
Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Holsbeek, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge en Tremelo.

Affiche Recycleergem

Laatste aanpassing: 24/02/2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak