naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Taxusinzameling Vergroot de Hoop

Fel groen voor genezing! 

Taxusinzameling 15 juni - 31 augustus 2016

In jouw tuin staat een taxushaag? Ja? Goed nieuws! Want dan ben jij één van de vele Vlamingen die in het bezit zijn van een plant die levens kan redden. Een taxushaag bevat immers de grondstof die nodig is voor de aanmaak van geneesmiddelen tegen kanker. Meer nog, uit het jonge snoeisel van 50 meter taxushaag - wat overeenkomt met 1 m³ snoeisel - wordt één chemotherapie gewonnen. Bovendien brengt het taxussnoeisel geld op, dat EcoWerf dit jaar integraal schenkt aan het Kinderkankerfonds van het UZ Leuven.

Snoei je taxus voor het goede doel!

Vergroot de Hoop strijdt ook dit jaar tegen kanker, samen met jouw containerpark. Het enige wat jij moet doen, is je taxushaag snoeien tussen 15 juni en 31 augustus en het jonge snoeisel zonder aarde, onkruid of ander bladafval gratis doneren in je containerpark. Eenvoudiger kan het niet, en tegelijk vergroot je de hoop voor heel veel kankerpatiënten!

Voorwaarden waaraan het snoeisel moet voldoen:

  • Jong: enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoeisel afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.
  • Zuiver: hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.

Strip met snoeivoorwaarden

 

goed snoeisel slecht snoeisel

Goed taxussnoeisel
(jong en zuiver)

Slecht taxussnoeisel
(vervuild met bladeren, ander snoeisel, aarde, steentjes)

 

Vergroot de Hoop

 

 

 

 

Laatste aanpassing: 02/06/2016

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak