naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Kurkinzameling Ku(r)kelekuu!

Haal je inzameldoosje op het containerpark!

Laat de kurken 2 keer knallen!

Haal je inzameldoosje op het containerpark

De eindejaarsperiode staat symbool voor feesten en gezelligheid. Knallende champagneflessen of een lekker glaasje wijn mogen zeker niet ontbreken. Wist je dat niet alleen de glazen flessen, maar ook de kurken stoppen in aanmerking komen voor recyclage? Breng ze dus naar je containerpark. Beweging.net, De Vlaspit vzw en EcoWerf slaan de handen in elkaar en organiseren een actie om zoveel mogelijk kurk in te zamelen.

Om de inzameling van kurken stoppen bij jou thuis makkelijker te maken, stelt EcoWerf nu inzameldoosjes ter beschikking. Haal je doosje op het containerpark en hou hierin je kurken stoppen bij tot je volgende bezoek aan het containerpark. In 1 doosje kunnen ongeveer 50 stoppen, de hoeveelheid die een gemiddeld gezin jaarlijks verbruikt.

In sommige containerparken wordt kurk gratis aanvaard, in andere betaal je een toegangsretributie. In dat geval breng je de kurken stoppen dus best naar het containerpark samen met ander afval waarvoor ook een toegangsretributie geldt. Raadpleeg hier de informatie voor jouw containerpark.

Surf naar de website van Beweging.net om meer te weten te komen over de actie 'Ku(r)kelekuu!'.

Kurk sorteren = 2 keer (eco)logisch

Waarom meehelpen om kurk te recycleren? Kurk is gemaakt uit de schors van de kurkeik die in het Middellandse Zeegebied groeit. De eerste schors kan pas na 25 jaar geoogst worden. De boom heeft daarna 10 jaar nodig om een nieuwe bruikbare schorslaag te laten groeien. Kurk is dus een waardevol natuurproduct dat slechts in beperkte mate beschikbaar is. Het heeft een lange levensduur en verliest zijn kwaliteiten niet door het recyclageproces. Kurken stoppen recycleren tot isolatiemateriaal vraagt bovendien weinig energieverbruik. Het gerecycleerde ‘afval’ zorgt in z’n tweede leven voor energiebesparing. Het zou dus zonde zijn om de 480 ton kurken stoppen die in Vlaanderen jaarlijks vrijkomen niet opnieuw te gebruiken. Tot slot is kurk recycleren niet alleen goed voor het milieu, maar biedt het bij De Vlaspit vzw ook kansen op tewerkstelling en integratie voor mensen met beperkingen.

Wat mag naar het containerpark?

  • Alle voorwerpen in kurk zijn toegelaten: kurken stoppen, schoenzolen, onderleggers … Ook synthetische stoppen kunnen gerecycleerd worden.
  • Niet toegelaten: draaistoppen, metalen bindijzers …

Meer weten? Surf naar http://www.recycork.be/.

De Vlaspit vzw

Ook kaarsresten naar het containerpark voor recyclage!

Oude kaarsen en kaarsresten worden nieuwe kaarsenOok voor kaarsresten eindigt de feestperiode met een tweede leven, op voorwaarde dat je ze naar het containerpark brengt!

Kaarsresten hersmelten verkleint niet enkel de afvalberg, kaarsvet leent zich ook perfect voor recyclage omdat het niets aan kwaliteit verliest tijdens het proces van smelten en hersmelten; het blijft een hoogwaardige grondstof. Bovendien is kaarsvet of paraffine een petroleumproduct, een fossiele brandstof waarvan de voorraden beperkt zijn en die dus best zuinig benut wordt. Door kaarsresten opnieuw te smelten, vermijdt men gedeeltelijk de energie-intensieve productieprocessen voor nieuwe paraffine.

Sinds 2009 zamelt vzw De Vlaspit oude kaarsen en kaarsresten in, onder andere via de containerparken van EcoWerf en De Kringwinkels Spit en Hageland. Het sociaal tewerkstellingsinitiatief te Scherpenheuvel maakt van deze kaarsresten nieuwe tuinkaarsen. Eerst worden onzuiverheden (bv. oude wieken) handmatig verwijderd zodat er een zuiver recyclageproduct ontstaat. Dit wordt gesmolten op een temperatuur van 65°C en vormt de basislaag van de kaars. Na het indrogen van de basislaag wordt bovenop nog een afdeklaag aangebracht.

Wat mag naar het containerpark?

  • Alle kaarsresten zijn welkom: gekleurd, niet-gekleurd, geparfumeerd, bewerkt …
  • Niet toegelaten zijn theelichtjes, kaarshouders of verpakkingen zoals schalen en potten in aardewerk, glas, plastiek …

Meer weten? Surf naar De Vlaspit.

 

 

 

Laatste aanpassing: 14/12/2015

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak