naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > AFVALPREVENTIE > Lopende projecten > Handhavingsweek Zwerfvuil en Sluikstorten

Handhavingsweek Zwerfvuil en Sluikstorten

18 - 24 september 2017

Stoor jij je ook aan afval dat achterblijft op straten, pleinen en andere openbare plaatsen? Je bent zeker niet de enige. Het straatbeeld wordt er immers niet mooier op. Bovendien heeft afval een grote impact op het milieu. Denk maar aan de plastic soep, dieren die verstrikt geraken in zwerfvuil of zwerfvuil dat via het veevoeder in magen van koeien terechtkomt. Bovendien kosten deze hopen afval ook hopen geld. Lokale overheden, afvalintercommunales en Mooimakers spannen zich al jaren in om sluikstort en zwerfvuil in te perken: ze sensibiliseren, organiseren opruimacties en zetten allerlei doelgerichte projecten op.

Eind september gaan we met verenigde krachten een stapje verder. Dan geeft Mooimakers samen met de intercommunales en gemeenten extra aandacht aan wat we ‘de handhaving van zwerfvuil en sluikstorten’ noemen. Een week lang, van 18 tot 24 september, houden we in heel Vlaanderen dus een extra oogje in het zeil om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan.

Wat betekent dit concreet?

Die week zullen er meer controles zijn, zowel anoniem als in uniform. Lichte overtreders worden aangesproken. Bij zwaardere overtredingen wordt er zwaarder beboet. We gaan hierbij niet alleen voor een harde, maar ook een positieve aanpak: wie zijn zwerfvuil correct in de vuilnisbak gooit, mag rekenen op een complimentje. Heel wat instanties nemen deel: zowel politie, GAS-vaststellers, gemeenschapswachten, veldwachters als lokale en gewestelijke toezichthouders van diverse organisaties zoals Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn of waterwegbeheerders. Behoor jij tot één van de instanties? Aarzel niet om tijdens de Handhavingsweek iets aandachtiger en kordater op te treden.

Onder andere in volgende EcoWerf-gemeenten en -steden worden er speciale acties georganiseerd:

Meer informatie over de Handhavingsweek vind je op de website van Mooimakers.

 

 

Extra controle op zwerfvuil en sluikstorten

Laatste aanpassing: 15/09/2017

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak