naar inhoud


PRINT PAGINA
Home > WAT IS AFVAL? > Afvalverwerking

Afvalverwerking

Wat gebeurt er met jouw afval

In 2017 produceerde de gemiddelde inwoner van EcoWerf 91 kilogram restafval*. Dit is heel wat minder dan de gemiddelde Vlaming. De inwoners van EcoWerf zijn dus kampioen in het sorteren en/of voorkomen van afval!  Dat is goed nieuws! Als je immers de ladder van Lansink bekijkt - de ladder die de logische hiŽrarchie van het afvalbeleid voorstelt - zie je dat het voorkomen van afval, hergebruik en recyclage op de drie hoogste treden staan en dus jouw voorkeur moeten krijgen.

*'restafval'= huisvuil, grofvuil, gemeentelijk vuil en opkuis van glasbolsites. Terug

Lees meer over de verwerking van afval door EcoWerf:

Afvalcijfers

Benieuwd naar de hoeveelheid afval die een inwoner in het werkingsgebied van EcoWerf gemiddeld aanbood? 
Raadpleeg de infografiek

Infographic Huishoudelijk afval 2017

Naar boven

Ladder van Lansink

Ladder van Lansink

Voorkomen van afval is uiteraard het beste voor het milieu. Het is niet alleen veel milieuvriendelijker om afval te voorkomen, maar ook goedkoper! Afvalpreventie is het enige middel om de totale afvalberg te doen inkrimpen.
Denk aan het weigeren van reclamefolders door een antireclamesticker te kleven, het thuis verwerken van gft door thuiscomposteren, afvalarm winkelen, kringlooptuinieren ...

Indien afval toch niet te vermijden is, wordt het waar mogelijk hergebruikt. Hiermee verlengt de levensduur van het product, waardoor het minder snel afval wordt.
Denk aan herbruikbare luiers en winkeltassen, herlaadbare batterijen, stoffen zakdoeken, De Kringwinkels, de Weggeefwinkel ...
Meer informatie over hergebruik.

Recycleren is het verwerken van afvalstoffen om er nieuwe producten van te maken. Bij recyclage hergebruikt men dus grondstoffen.
Denk hierbij aan petflessen waar men onder andere fleeces, dekentjes en vullingen van slaapzakken van maakt. Of aan sloophout waarvan spaanderplaten gemaakt worden.

Afval dat niet in aanmerking komt voor bovenstaande oplossingen wordt verbrand met energierecuperatie. Met de warmte die vrijkomt, wordt elektriciteit gemaakt.

Helemaal onderaan de ladder - en dus het meest milieubelastend - staat storten. Gelukkig gebeurt dit de laatste jaren onder een strenge reglementering en strikt toezicht.

De antireclamestickers zijn te verkrijgen bij je gemeente of de Communicatiedienst van EcoWerf. Stuur hiervoor een e-mail met een vermelding van je adres en een duidelijke specificatie van de gewenste sticker. Vraag een Ďja/nee-stickerí als je enkel reclamefolders uit je bus wil weren en een 'nee/nee-sticker' wanneer je noch reclamefolders, noch regionale pers wil ontvangen. Terug

Naar boven

Verwerking van afvalstoffen

Enig idee wat er van pmd gemaakt wordt? Hoe gft tot compost wordt omgevormd? Waar houtafval nog nuttig voor kan zijn?

Hieronder vind je meer uitleg over de verwerking van de verschillende afvalsoorten

Naar boven

Elektro

Recupel-huisje op containerpark

Verantwoorde recyclage

Werkt je toestel nog? Neem dan even contact op met De Kringwinkel in je buurt. Indien het toestel nog in goede staat is, komen ze het gratis bij je thuis ophalen. Vervang je je kapot toestel door een nieuw? Laat dan het oude toestel achter bij de handelaar. Deze is verplicht het aan te nemen. Dankzij de kleine Recupel-bijdrage die je als consument betaalt bij aankoop van een nieuw toestel, help je mee aan een correcte inzameling en verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Defecte of afgedankte toestellen kan je ook het naar het recyclagepark brengen. Toestellen kleiner dan je hoofd (25 cm) kan je ook afgeven in een RecyclePunt; dit vind je in de supermarkt, doe-het-zelfzaak, winkelcentrum ...

Wanneer je een toestel vervangt, kies dan voor een toestel met een laag energieverbruik. Toestellen van de A++ klasse hebben een energieverbruik dat 50% lager is dan toestellen met een hoog energieverbruik dat meer dan 10 jaar oud is. Dat lagere energieverbruik zorgt ervoor dat het milieu gespaard wordt en dat je een besparing ziet op je energierekening.

Op de website http://www.energielabel.be/ vind je meer informatie over het energieverbruik van je elektr(on)ische toestellen en kan je zelfs berekenen hoeveel je kan besparen door te kiezen voor een energiezuinig toestel.

Een tweede leven

Alle toestellen die ingezameld worden op de recyclageparken van EcoWerf worden naar het overslagstation in Werchter gebracht. Daar worden de nog te recupereren wasmachines en droogkasten door De Kringwinkel Hageland eruit gehaald. De andere toestellen worden afgevoerd naar Recupel, een vzw die instaat voor de verwerking van elektro.

De apparaten worden gesorteerd in 4 fracties:

 • grote huishoudelijke apparaten
 • koel- en diepvriesapparaten
 • kleine toestellen en informatica toestellen
 • tv- en computerschermen

De toestellen worden eerst ontmanteld, d.w.z. manueel ontdaan van gevaarlijke stoffen zoals batterijen, lampen, condensatoren, printplaten, hard disks ...
Koel- een diepvriestoestellen worden in aangepaste installaties ontmanteld. Producten als oliŽn, inktpatronen ... worden gerecupereerd. Andere (cfk, asbest ...) worden vernietigd.

Wat na de ontmanteling overblijft, wordt verbrijzeld en de materialen worden gescheiden. De gerecupereerde ferrometalen, non-ferrometalen, plastics en mineralen worden terug aangewend als grondstof. Zo worden de ferrometalen ingezet in de staal- of metaalindustrie (koetswerken voor auto′s of containers ...). De non-ferrometalen (koper, zink, aluminium en lood) en edele metalen worden gesmolten en vinden hun toepassing in kabels, elektronische componenten ...

Maar niet alles kan hergebruikt worden. Bepaalde types plastics en mineralen worden als brandstof in cementfabrieken gebruikt. Verbranding met energierecuperatie is een nuttig manier om de hoeveelheid te storten afval te beperken.

Meer info : zie http://www.recupel.be/

Naar boven

Asbestcement (eterniet)

Het ingezamelde asbestcement wordt naar Remo Milieubeheer in Houthalen-Helchteren afgevoerd. Deze materialen worden gestort op categorie III-stortplaatsen (stort voor inerte afvalstoffen).

Naar boven

BatterijenBatterijen

Bebat vzw recycleert alle batterijen die op het recyclagepark binnengebracht worden. De meest gangbare batterijen zijn alkaline- en zinkkoolstofbatterijen. De metalen en waardevolle materialen die eruit gehaald worden, worden opnieuw als grondstof gebruikt in de industrie. Bebat rekent voor de verwerking hiervan op verschillende partners.

Voor meer informatie, surf naar http://www.bebat.be/. Je kan ook online een filmpje bekijken hoe de batterijen ingezameld en gesorteerd worden bij Bebat.

Naar boven

Boomstronken

Boomstronk

De boomstronken ingezameld op de recyclageparken worden afgevoerd naar de site van EcoWerf, waar ze gebruikt worden in de biofilters. Deze filters ontgeuren de lucht afkomstig van de composteerinstallatie.

Naar boven

Cellenbeton

Het ingezamelde cellenbeton gaat naar RSB in Lubbeek en wordt gerecycleerd tot bouwgranulaten.

Naar boven

FrituuroliŽn en -vettenVan frituurolie tot biodiesel

Valorfrit vzw zorgt ervoor dat alle ingezamelde frituuroliŽn en -vetten gerecycleerd worden tot milieuvriendelijke biodiesel of gebruikt worden voor energieopwekking of in de oleochemie.

Meer informatie over de consumptie, inzameling en verwerking van frituuroliŽn en -vetten.

Naar boven

Gft (Groente-, Fruit- en Tuinafval)

Het gft wordt in de composteerinstallatie van EcoWerf verwerkt tot compost met Vlaco-label.

Grijpkraan stortplatformDe vrachtwagens met gft rijden naar het stortplatform door een poort die onmiddellijk terug sluit zodat er maar een minimale hoeveelheid aan geurtjes kan ontsnappen. Eerst loost de vrachtwagen zijn percolaat - het vocht dat uit het gft komt - in roosters. Het wordt opgevangen in een 5.000 litertank en kan later in de composteerhal ingezet worden indien het vochtgehalte te laag is.

Na het lozen van het percolaat wordt het organische afval gestort in de put. Een kraan verspreidt het gft gelijkmatig over een transportband. Deze band brengt het materiaal via een andere transportband naar een grote trommelzeef die het afval een eerste maal sorteert. Al het afval dat kleiner is dan 16 cm valt gewoon door deze trommelzeef. Stukken die groter zijn dan 16 cm moeten verkleind worden en passeren langs de breker. Alvorens het materiaal in de breker komt, worden de metalen er met behulp van een ferrodetector uitgehaald.

Het afval dat kleiner is dan 16 cm en het gebroken afval dat uit de breker komt, wordt naar de composteerhal vervoerd via een overdekte transportband. Aan het begin en einde van de transportband zijn geurstoffensproeiers geÔnstalleerd, net zoals op het stortplatform. Ze verspreiden een product om de geur van het gft te neutraliseren.

Klik hier voor een overzicht van de eerste fase in het composteerproces: de voorbewerking.

Alvorens het materiaal in de gft-hal komt, gebeuren er nog twee dingen:

 • Een magneet verwijdert het ijzer zoals bestek, aardappelmesjes, ringen en zelfs snoeischaren. Per maand wordt soms een hele vuilzak bestek opgevangen! Andere verontreinigingen zoals glas, plastic en steentjes gaan gewoon de hal in en worden pas in de nabewerkingsfase verwijderd.
 • Een takkenvanger haalt lange takken, die niet werden tegengehouden in de trommelzeef, uit het gft.

Metalen voorwerpen door magneet uit gft-afval verwijderd

In de voorbouw van de composteerhal is een controlekamer ondergebracht van waaruit de ganse verwerking van het gft tot compost via de computer gestuurd en gecontroleerd wordt. De computer kan storingen in de hal detecteren en regelt de vochtigheidsgraad, de temperatuur en de ventilatie in de hal. Er wordt ook gezorgd dat er meer lucht afgevoerd wordt dan dat er bijkomt. Op die manier bevindt de composteerruimte zich in onderdruk waardoor er geen lucht - en dus ook geen geur - ontsnapt.

ComposteerhalDe composteerhal is 108 meter lang, 56 meter breed en bijna 11 meter hoog. Omwille van het agressieve milieu in de hal werd de draagconstructie buiten het gebouw voorzien. Aan de zeven spanten hangt de volledig in aluminium opgetrokken composteerhal vast.

De vloer van de hal bestaat uit hdpe-folie met een laag grind, waarin zich de beluchtingspijpen en de afvoerkanalen voor het percolaat bevinden. Een probleem voor de beluchtingsvloer zijn de plastic zakjes die samen met het gft in de hal terechtkomen. Na verloop van tijd verstopt het plastic de beluchtingsvloer waardoor deze niet meer optimaal kan functioneren. Onder andere hiervoor wordt het composteerproces een keer per jaar voor een groot onderhoud stilgelegd. De laag met de plastic zakjes wordt dan met behulp van een kraan afgeschraapt.

Rad in composteerhalHet gft dat door de trommelzeef en de takkenvanger geraakt komt in de composteerhal terecht. Daar zal het materiaal gedurende vijf weken blijven en omgevormd worden tot compost. De hal is verdeeld in twee parallel liggende straten. Elke straat is fictief ingedeeld in vijf zones. Als het gft binnenkomt, zorgt een vulbrug ervoor dat de eerste zone van straat 1 en straat 2 om de beurt gevuld wordt met gft. Een keer in de week wordt de compost gekeerd en verplaatst naar de volgende zone. Op die manier heeft het materiaal na vijf weken de vijf sectoren doorlopen en is de compost klaar voor de nabewerkingsfase. Het omzetten - waarbij het materiaal van de ene zone naar de andere verplaatst wordt - gebeurt 's nachts. Het afgraven - dat is het verplaatsen van de compost in de laatste zone naar de narijpingshal - gebeurt overdag.

Om de bacteriŽn te helpen om het gft om te zetten in compost, is het belangrijk dat de hal onderworpen is aan de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad en dat er voldoende ventilatie is. Dit wordt nauwgezet in de gaten gehouden door de medewerkers in de controlekamer. Zij trachten om de temperatuur van de compost op 55 įC te houden. Bij deze temperatuur kunnen de aŽrobe compostbacteriŽn het best hun werk doen. Speciale ventilatoren zorgen ervoor dat de temperatuur constant blijft en dat er belucht kan worden. Wanneer het te warm is in de compost, wordt gebruik gemaakt van buitenlucht. Bij een te lage temperatuur daarentegen wordt binnenlucht van de hal gebruikt. De compost wordt regelmatig bevochtigd met het opgevangen percolaat, het condensaat - dat ontstaat omdat de binnenlucht in de hal warmer is dan de buitenlucht - regenwater uit de vijver en mocht dat niet volstaan, leidingwater. De lucht in de composteerhal is gemiddeld 45 įC en heeft een vochtigheid van 100 %.

Biofilter


De lucht kan tijdens dit proces een aantal geurtjes opdoen. Daarom wordt ze afgezogen en via een ventilatiesysteem door een filterbed van de biofilters gestuurd. De natuurlijke organismen in het biofiltermateriaal zuiveren de lucht van de meest kwalijke geurtjes. EcoWerf beschikt over vier grote biofilters van elk ongeveer 300 m≥ die de lucht van de composteerhal zuiveren.

Klik hier voor een overzicht van de tweede fase in het composteerproces: de compostering.

Na het afgraven komt de compost via een transportband in de nabewerking terecht. Het materiaal komt dan in een sterrenzeef terecht (bestaat uit verschillende assen met staafjes, te vergelijken met tandwieltjes). De grote stukken rollen gewoon over deze zeef, het fijnere materiaal valt tussen de sterretjes op een onderliggende transportband.

 • de grote stukken die niet door de sterrenzeef vallen, vormen de grove fractie die afgevoerd wordt als biomassa. Uit de grove fractie wordt wel het grootste deel plastic uitgehaald: dit wordt - terwijl het materiaal over de eerste sterrenzeef loopt - afgezogen met een windzifter en gaat naar een centrifugaalfilter. De plastics worden in een gesloten container opgevangen. Momenteel wordt dit plastic afval mee afgevoerd (huisvuil) maar in de toekomst kan bekeken worden of deze fractie zuiver genoeg is om in te zetten in de recyclagesector.
 • De kleine stukken vallen door de sterrenzeef op een andere transportband en worden naar een fijnere sterrenzeef gebracht. Hier gebeurt weer hetzelfde: het grofste materiaal rolt over de zeef en vormt het 'ent- en structuurmateriaal', het fijne materiaal valt door de zeef en vormt de compost.
 • Ent- en structuurmateriaal: veelal takjes en materiaal dat nog niet gecomposteerd is en een langere tijd nodig heeft om te composteren, maar dat tegelijkertijd heel nuttig is in het composteringsproces. Dit materiaal komt eerst op een band waarvan de helling regelbaar is: het doel hiervan is alle rollende materialen (bv. stenen) uit het ent- en structuurmateriaal te verwijderen. De stenen rollen van de band af in een container. Het ent- en structuurmateriaal wordt terug via de stortbunker in de gft-hal gebracht. Indien er te weinig structuurmateriaal uit de hal komt, worden verse houtsnippers toegevoegd aan het gft.
 • Compost: het fijne materiaal dat door de tweede sterrenzeef valt, is compost. Deze is niet gebruiksklaar, maar moet nog uitrijpen in de narijpingshal.

De compost wordt naar de narijpingshal gebracht waar hij nog een vijftal weken blijft liggen. Vroeger was deze plaats niet overdekt waardoor er onkruidzaden in de compost kwamen en waardoor de buurt geurhinder ondervond. Nu heeft de compost een dak boven zijn hoofd: de totale oppervlakte bedraagt 6.100 m≤. De grillige vorm van de hal is te wijten aan de nabijheid van twee spoorwegen.

Eťn keer in de week wordt de compost omgezet. Ook deze ruimte is voorzien van beluchtingskanalen om het materiaal van de nodige lucht te voorzien. Elke week worden stalen genomen om de kwaliteit te onderzoeken. Compost wordt soms afgekeurd omdat hij nog niet rijp genoeg is. In dat geval wordt de narijpingsfase verlengd. De kwaliteitsnormen liggen hoog en de controles zijn zeer streng. EcoWerf-compost beschikt over het Vlaco-label, wat inhoudt dat aan de hoogste kwaliteitsnormen voldaan is. Dit biedt een extra garantie inzake samenstelling. (Enkele Vlaco-normen: vrij van kiemkrachtige zaden, minder dan 2% steentjes, minder dan 1% zichtbare verontreiniging, droge stof moet groter zijn dan 55%, moet voor meer dan 18% aan organische stoffen bevatten, richtlijnen over de rottingsgraad en zware metalen ...)

Klik hier voor een overzicht van de derde fase in het composteerproces: de nabewerking en narijping.

Het proces van gft naar compost neemt dus minimum tien weken in beslag: vijf weken in de composteerhal en vijf weken in de narijpingshal. Van 1.000 kg gft kan EcoWerf  ongeveer 300 kg compost maken. Het materiaalverlies is deels te wijten aan het verteringsproces en het afscheiden van materialen die niet in de composteerhal thuishoren (plastic, ijzer, steentjes ... In totaal maximum 5%). Vooral vocht gaat verloren tijdens het ganse proces.

In augustus 1996 startte EcoWerf met de verkoop van compost.

Naar boven

Gips

Gips gaat naar RSB in Lubbeek en De Coninck in Veltem en Kampenhout. Een deel van het gips wordt gerecycleerd, een ander deel wordt gestort op categorie II-stortplaatsen. Deze stortplaatsen zijn extra beveiligd tegen uitloging.

Naar boven

Hol glas

Slecht gesorteerd glas zorgt voor slechte recyclageHet hol glas ingezameld op de recyclageparken en in de glasbollen wordt kleurgescheiden afgevoerd naar G.L.R.-Glasrecycling (Glas Recycling Lummen).

Hier worden zowel manueel als machinaal de onzuiverheden (porselein, keramiek ...) verwijderd. Het is zeer belangrijk de kleine stukjes onzuiverheden te verwijderen aangezien deze voor problemen kunnen zorgen bij het vormen van nieuw glas. Hittebestendig glas, porselein en aardewerk, stenen flessen en kruiken hebben een hogere smelttemperatuur dan het glas van flessen. Ze smelten niet of onvoldoende tijdens de recyclage, waardoor er stukjes achterblijven. Dat maakt de gerecycleerde flessen onbruikbaar en in bepaalde gevallen zelfs gevaarlijk. Denk maar aan champagneflessen, die onder hoge druk gevuld worden. Op de foto hiernaast zie je wat de gevolgen zijn van deze onzuiverheden tijdens het recyclageproces.

De zuivere glasscherven worden naar een fabriek in Nederland (Ardagh Glass) gebracht om er nieuw glas van te maken. De scherven worden gesmolten en er worden nieuwe grondstoffen toegevoegd. Zo kan dit vloeibaar geheel in vormen gegoten worden om nieuwe flessen, bokalen ... te maken.

Weetje: 1 kg glasscherven spaart ongeveer 1,2 kg aan natuurlijke grondstoffen uit. Wit glas kan enkel gemaakt worden van zuiver witte glasscherven, van gekleurde glasscherven wordt opnieuw gekleurd glas gemaakt.

Voor meer info zie http://www.grl.be/.

Naar boven

Vlak glas

Aangezien vlak glas (spiegelglas, ruiten ...) een andere samenstelling heeft dan hol glas (flessen, bokalen, flacons) wordt het ook op een andere manier verwerkt.

Het vlak glas komt terecht bij G.R.L.-Glasrecycling (Glas Recycling Lummen). Vandaar gaat het o.a. naar Pittsburgh Corning Europe (Foamglass Building) in Tessenderlo. Hier word gerecycleerd vlak glas gebruikt in de productie van 'foamglas' (cellenglasisolatie). Foamglas wordt onder meer toegepast in de bouwindustrie, zowel in nieuwbouw als in renovatie.

Foamglas

Meer info vind je op http://www.grl.be/ of http://www.foamglas.be/.

Naar boven

Gras en bladeren

Deze fractie, die op de recyclageparken wordt ingezameld, wordt naar de composteerinstallatie van EcoWerf gebracht en samen met het gft verwerkt tot compost.

Naar boven

Grofvuil

Het grofvuil wordt naar de verbrandingsinstallatie met energierecuperatie van Indaver (Beveren) gebracht, waar het door een breker verkleind wordt alvorens in de verbrandingsoven terecht te komen.

Meer info vind je op http://www.indaver.be/.

Grofvuil


Naar boven

Harde plastics

De harde plastics die ingezameld worden op het recyclagepark worden verwerkt door Van Werven. Ze worden manueel gesorteerd per kunststoftype, tot kleine stukjes gemalen, gesorteerd door middel van verschillende technieken, zoals infraroodtechniek, en gereinigd. Ten slotte worden de stukjes tot granulaat gemalen dat opnieuw gewassen wordt en het basismateriaal vormt voor nieuwe harde plastics.

Harde%20plastics%20tesamen%202.jpg

Naar boven

Herbruikbare goederen


De Kringwinkel Spit

Herbruikbare goederen worden door De Kringwinkel SPIT (Leuven) of De Kringwinkel Hageland (Tienen) aan huis opgehaald. Je kan herbruikbare goederen ook kwijt op het recyclagepark of bij een inzamelcentrum van De Kringwinkels. Wie in de buurt van Leuven woont, kan kleine spullen ook inruilen in de weggeefwinkel 'Huisje van Overvloed'.

Meer informatie over hergebruik en winkels voor herbruikbare goederen.

Naar boven

Huisvuil


 

Huisvuil


De vrachtwagens die huisvuil ophalen, storten het afval in de stortbunkers op de site van EcoWerf. Daar wordt het overgeladen op grote vrachtwagens die het naar de verbrandingsinstallatie van Indaver (Beveren) brengen. Hier zijn 3 ovenlijnen. Uit de beschikbare warmte van 2 ovenlijnen wordt elektriciteit geproduceerd, genoeg om 65.000 gezinnen van stroom te voorzien. De warmte van de derde ovenlijn wordt omgezet in stoom die rechtstreeks aan bedrijven geleverd wordt.

In de stortbunkers van Indaver wordt huisvuil en gebroken grofvuil gemengd. De kraanoperator vult de voedingstrechters van de ovens. Van hieruit valt het afval op duw- en doseringstafels die het afval verdelen over bewegende verbrandingsroosters. De thermische verwerking gebeurt bij temperaturen tussen 850 en 1000 įC en verloopt met een maximale energierecuperatie. De warmte wordt door de stoomketel gevoerd. De rookgassen stromen vanuit de stoomketel naar de halfnatte rookgasreinigingsinstallatie: hier worden o.a. zware metalen en restdioxines opgevangen. In de natte wassing die daarop volgt, worden o.a. SO2 en zware metalen geabsorbeerd.

De samenstelling van de rookgassen die de schoorsteen verlaten, beantwoordt aan de strenge Europese normen. Continue metingen van de emissieparameters en dioxinebemonsteringen garanderen dat.

Voor meer info bezoek http://www.indaver.be/.

Naar boven

Kaarsen

Kaarsresten hersmelten verkleint niet enkel de afvalberg, kaarsvet leent zich ook perfect voor recyclage omdat het niets aan kwaliteit verliest tijdens het proces van smelten en hersmelten; het blijft een hoogwaardige grondstof. Bovendien is kaarsvet of paraffine een petroleumproduct, een fossiele brandstof waarvan de voorraden beperkt zijn en die dus best zuinig benut wordt. Door kaarsresten opnieuw te smelten, vermijdt men gedeeltelijk de energie-intensieve productieprocessen voor nieuwe paraffine.

KaarsrestenSinds 2009 zamelt vzw De Vlaspit oude kaarsen en kaarsresten in, onder andere via de recyclageparken van EcoWerf en De Kringwinkels Spit en Hageland. Het sociaal tewerkstellingsinitiatief te Scherpenheuvel maakt van deze kaarsresten nieuwe tuinkaarsen. Eerst worden onzuiverheden (bv. oude wieken) handmatig verwijderd zodat er een zuiver recyclageproduct ontstaat. Dit wordt gesmolten op een temperatuur van 65įC en vormt de basislaag van de kaars. Na het indrogen van de basislaag wordt bovenop nog een afdeklaag aangebracht.

Meer informatie: http://www.devlaspit.be/.

Naar boven

Keramiek

Het ingezameld keramiek gaat naar RSB in Lubbeek en De Coninck in Veltem en in Kampenhout. Het wordt er gerecycleerd tot bouwgranulaten.

Naar boven

Kga (Klein Gevaarlijk Afval)

Kga bevat een heel gamma van afvalproducten. Remondis Industrial Services uit Herstal en Sita Recycling Services nv uit Beerse zamelen deze in en zorgen voor de verwerking.

Klein gevaarlijk afval

Uit de meeste materialen ingezameld bij het kga worden nuttige stoffen gehaald (bv. kwik uit tl-lampen, zilver uit fotochemicaliŽn en rŲntgenfoto's, lood uit auto-accu's, metaal uit vervallen brandblusapparaten ...) en hergebruikt.
De niet-nuttige onderdelen worden verbrand in een speciale verbrandingsoven (op hogere temperatuur dan het huisvuil) met energierecuperatie.

Wist je dat van frituurvet o.a. vloerzeep, schoensmeer en biodiesel gemaakt wordt?

Naar boven

Kurk

Kurk wordt vervaardigd uit de schors van de kurkeik, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Een allereerste oogst kan pas gebeuren na 25 jaar. Nadien kan er ongeveer om de 10 jaar geoogst worden. Door de stijgende vraag naar kurk wordt er vlugger geoogst dan vroeger, waardoor de boom aangetast wordt door schadelijke ziektes.

Kurk is een grondstof die niet gemakkelijk ontbindt als afval en bovendien niets aan kwaliteit inboet door het proces van vermalen en granuleren. Daarom kan het materiaal dus beter hergebruikt worden. Hoewel kurk vooral gebruikt wordt voor het afsluiten van flessen, is het ook een zeer goed isolatiemateriaal, zowel thermisch als akoestisch.

Kurken wijnstoppen

De kurk die wordt ingezameld op de recyclageparken van EcoWerf gaat integraal naar vzw De Vlaspit, een sociale werkplaats in Scherpenheuvel-Zichem. Daar wordt de kurk verbrijzeld en gegranuleerd. De kurkkorrels kunnen vervolgens zonder nabehandeling dienen als biologisch isolatiemateriaal voor muren, daken en vloeren. Kurk zet uit bij verwarming. Bij verwarming onder druk komen er harsen vrij en zo kunnen de korrels zich aan elkaar hechten en platen vormen. Ongeveer 95% van het kurkafval bestaat uit kurken stoppen, 5% is ander kurkmateriaal.

Tip: verzamel je kurken stoppen thuis in een handig inzameldoosje, dat je het hele jaar door gratis op het recyclagepark kan afhalen. Meer info

Meer info: http://www.devlaspit.be/.

Naar boven

Lampen en armaturen

Spaarlampen en zogenaamde tl-lampen zijn gasontladingslampen. Daar zit een beetje kwik in en dat maakt hen Klein Gevaarlijk Afval (kga). Ze mogen dus niet bij het restafval in de vuilnisbak of glasbol gedropt worden, want als de lamp breekt, ontsnappen de kwikdampen.

Op het recyclagepark zijn speciale recipiŽnten voorzien om de lampen veilig te ontvangen en vervoeren. Recupel staat in voor het transport en de verwerking. Lees alles over de inzameling en recyclage van lampen op http://www.watmetmijnlamp.be/.

Naar boven

Oude metalen

Metaal

De oude metalen worden afgevoerd naar 'S Jongers oude metalen in Werchter en Lion Recyclage in Wilsele. Het schroot wordt hersmolten en gebruikt in nieuwe metaaltoepassingen.

Naar boven

Papier en karton

Papier en karton

Het ingezameld papier en karton wordt overgeslagen op de site van EcoWerf. Van hieruit wordt het in grote vrachtwagens naar Bongaerts Recycling in Houthalen gebracht.

Het papier/karton wordt hier gesorteerd. Dit sorteren gebeurt deels manueel, deels machinaal met automatische papier- en kartonscheiders.

Kwaliteitsvol papier zoals witte en gekleurde archieven, listings ... wordt gescheiden en rechtstreeks in balen geperst. De rest van het gezuiverde papier gaat via een transportband naar een shredder. In functie van de eisen van de industrie verkleint de shredder het papier. Het gesorteerde en in balen geperste papier en karton wordt door de balenpers van de productiehal in de stockagehal geduwd, waar de balen worden opgeslagen per soort.

Het gerecupereerde papier wordt na de sortering gebruikt als grondstof voor de recyclage tot magazine- en krantenpapier. De producten vinden een afzetmarkt in de buurlanden van BelgiŽ en in het Verre Oosten.

Kwaliteitspapier is gebaseerd op het gebruik van gerecycleerde en natuurlijke vezels. De gerecycleerde vezels afkomstig uit ontinktingsmateriaal (gesorteerde kranten en tijdschriften) zijn de voornaamste grondstof. Het materiaal wordt verwerkt tot pulp, gezuiverd, ontinkt en gereinigd. De gedoseerde, verdunde en gezuiverde grondstoffen komen in de oploopkast terecht, die een dunne laag gelijkmatig verdeelt over de breedte van de machine. Zo vormen de grondstoffen een papierbaan die tegen een zeer hoog tempo wordt ontwaterd in de zeef, pers- en droogpartij. Na de droogpartij wordt de papierbaan glad en glanzend gemaakt door druk, temperatuur, stoom en wrijving gelijktijdig te laten inwerken op het papier. De papierbaan wordt opgerold en daarna op maat versneden. Zo vertrekken ze naar talrijke drukkerijen.

Voor de productie van krantenpapier wordt momenteel 100 % gerecycleerde vezels ingezet, voor de productie van tijdschriftenpapier bedraagt dit momenteel meer dan 50%.

Ga naar http://www.bongaertsrecycling.be/ voor meer informatie.

Naar boven

Piepschuim

Piepschuim

Het zuivere en witte piepschuim dat op een aantal recyclageparken wordt ingezameld, wordt naar FIM te Westerlo afgevoerd.

Het piepschuim wordt gemalen in een speciaal daarvoor ontwikkelde maalmachine. Voor een goede werking van deze machine is het heel belangrijk dat er geen vaste materialen (cement, metalen ...) tussen het piepschuim zitten. De eerste keer wordt het piepschuim voorverbrokkeld waarna het een tweede keer gemalen wordt naar de gewenste parelgrootte, afhankelijk voor welk product de grondstoffen moet dienen. Als de platen gemalen zijn, worden de fijne isolatieparels opgeslagen in een bunker tot men ze gaat verwerken tot een volwaardige isolatiemortel, die kan gebruikt worden voor het isoleren van vloeren en platte daken.

Naar boven

Pmd (Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons)


Pmd wordt overgeslagen op de site van EcoWerf en gaat van daar in grote vrachtwagens naar Van Gansewinkel in Houthalen. Hier wordt het gesorteerd in 8 fracties:

 • PE
 • heldere PET
 • blauwe PET
 • groene PET
 • HDPE
 • blik
 • aluminium
 • drankkartons

Pmd-zakHet zuiveringsproces bestaat uit een aantal machinale en manuele fasen. De uitgesorteerde fracties worden in balen of in bulk afgevoerd voor verwerking. Het zijn waardevolle grondstoffen voor de recyclage-industrie.

Nadat de vrachtwagens de pmd-zakken gestort hebben in de ontvangsthal, gaat het pmd-afval door een automatische zakkenscheurder die de zakken openscheurt en de inhoud ervan op een transportband verdeelt. Vervolgens wordt de stroom afval een trommelzeef binnengeleid waar het opgesplitst wordt in 3 fracties.

Een trilgoot verdeelt het pmd-afval gelijkmatig over de transportband die het naar de windzifter voert. Dit is een soort afzuigkap die het lichtste materiaal, zoals papierresten en plastieken zakjes, uit de pmd-stroom zuigt.

Na de windzifter gaat het pmd-afval langs een overbandmagneet die het metaal afscheidt. Van daar voert een transportband het metaal naar een container waar het metaal platgedrukt wordt met een soort pletwals.

Daarna wordt de pmd-stroom door een 'autosort' gevoerd. Op basis van infrarood licht detecteert deze installatie de drankkartons in de pmd-stroom. De drankkartons worden met perslucht weggeblazen en naar de sorteerhal gevoerd waar nog een manuele correctie gebeurt.

De non-ferroscheider wekt in non-ferrometalen zoals aluminium zgn. 'foucaultstromen' op die deze materialen doen wegspringen uit de rest van het pmd-afval. Een transportband brengt de fractie naar de sorteerhal waar een eventuele manuele fijnsortering gebeurt.

De pmd-stroom die daarna nog overblijft bevat petflessen en hdpe-flessen en flacons. Deze stroom wordt in de sorteerhal manueel verder uitgesorteerd in witte en gekleurde petflessen. Het residu wordt thermisch verwerkt met terugwinning van energie.

De uitgesorteerde fracties, behalve het ferro en non-ferro (blik, aluminium, spuitbussen ...), worden in balen geperst.

Petflessen: worden vermalen, gewassen en tot schilfers verwerkt. Deze worden gebruikt bij het maken van tapijten, mutsen, fleece-truien, vullingen van slaapzakken ...

Hdpe: wordt vermalen, gewassen en tot korrels verwerkt. Deze worden gebruikt om plastic opbergbakken, kisten, manden, kabelkokers, palletten, buizen ... te maken.

Blik : in de staalfabriek wordt het blik aan gietijzer toegevoegd om nieuw staal te maken (kan soms tot 100 % schroot gaan!). Daarna wordt het staal in blokken of cilinders gegoten, die na het walsen omgevormd worden tot folie. En met die staalfolie worden conservenblikken, onderdelen van auto's en gebouwen en elektrische apparaten ... gemaakt.

Aluminium: na het verwijderen van onzuiverheden worden de aluminiumverpakkingen gesmolten. Gerecycleerd aluminium wordt gebruikt voor nieuwe verpakkingen, maar ook in de bouw- en transportsector wordt het verwerkt.

Drankkartons: in het recyclagebedrijf worden ze tot pulp herwerkt. Hierbij komen de vezels (van de kartonlaag) los van het aluminium en polyethyleen. De vezels zijn van hoge kwaliteit en worden gebruikt bij de productie van huishoudpapier, kaftpapier, papieren zakken, sterk kantoor, eierdozen ... Het polyethyleen wordt o.a. nuttig gebruikt in cementfabrieken. Het aluminium wordt hier gebruikt als katalysator bij de productie van cement. Maar PE kan ook tot korrels herwerkt worden die voor verschillende producten in stevige kunststof gebruikt worden.

Enkele leuke cijfers:

670 gerecycleerde blikjes = 1 fiets,
55 gerecycleerde plastic flessen = 1 slaapzak
10 drankkartons = 1 puzzel

Voor meer info, bezoek de website van Fost Plus of Van Gansewinkel

Naar boven

Sloophout

Het sloophout gaat naar Van Gansewinkel Centrum Oost nv in Kampenhout en wordt aangewend als energiebron.

Naar boven

Smeerolie

Smeerolie

Valorlub vzw engageert zich om alle gebruikte smeerolie in te zamelen en zoveel mogelijk te recycleren. Gebruikte smeerolie is immers een afvalstof die bedreigend is voor zowel lucht, water en bodem als fauna en flora. Zo kan 1 druppel motorolie in zín eentje maar liefst 1.000 liter water vervuilen.

Surf naar http://www.valorlub.be/ voor meer informatie over de inzameling en recyclage van gebruikte smeerolie.

Naar boven

Snoeihout

Het snoeihout dat op de recyclageparken wordt ingezameld, wordt ter plaatse versnipperd. Een deeltje hiervan gaat naar de composteerinstallatie van EcoWerf.
Het snoeihout dat huis aan huis wordt opgehaald, wordt naar de groencompostering De Winter in Herent afgevoerd waar er groencompost van gemaakt wordt.

Naar boven

Steenafval

 

Steenafval

Het steenafval wordt naar Recom in Tienen, Croes in Sint-Truiden, VBA in Boortmeerbeek, RSB in Lubbeek, DSV in Aarschot, De Coninck in Veltem, Betomix in Boortmeerbeek en Godts in Tienen afgevoerd.

Het steenafval wordt gebroken tot puin en kan zo terug gebruikt worden bij wegenwerken, aanleg van parkings ...

Naar boven

Textiel

TextielcontainerHet ingezamelde textiel (via recyclageparken en containers langs de straatkant) komt bij De Kringwinkels SPIT (Leuven) of Hageland (Tienen) terecht. Van het ingezamelde textiel wordt een groot deel in De Kringwinkels verkocht. Het overige gaat naar een aantal opkopers die het textiel verder uitsorteren. Een gedeelte wordt dan verkocht, veelal in Afrika, een gedeelte gaat naar lompenverwerkers.
Voor De Kringwinkels is het kledingatelier een van de belangrijkste ateliers, zowel qua inkomsten als qua tewerkstelling.

Naar boven

Zachte plastics

De zachte plastics worden verwerkt door ECO-oh. Ze worden gewassen, gemalen en gedroogd vooraleer ze verwerkt worden tot materiaal voor bijvoorbeeld straatmeubilair, compost- en moestuinbakken.

Zachte%20plastics%20tesamen%202.jpg

Naar boven 

Laatste aanpassing: 08/01/2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg EcoWerf op

Facebook YouTube.JPG

Mijn afval is blijven staan. Wat nu?
Afval niet opgehaald

Afvalrekening opvolgen?
Mijn EcoWerf
Mijn EcoWerf
Opgelet! nieuw rekeningnummer

Sorteerwijzer

Raadpleeg de sorteerwijzer
Tip: bekijk ook de FAQ's over de roze zak