Afval verminderen in huis en tuin: gratis online infosessies

  • 29 januari 2021

EcoWerf organiseert, in samenwerking met Vlaco (Vlaamse compostorganisatie), sessies die jou kunnen helpen om minder afval te produceren of om het een nieuwe bestemming te geven. Om iedereen de kans te geven om te kunnen deelnemen, worden er meerdere sessies georganiseerd per onderwerp. Ontdek hier de inhoud per sessie. 

Bij je thuis composteren

Woensdag 3 februari 2021 (VOLZET), dinsdag 9 februari 2021 (VOLZET) of donderdag 11 maart 2021

Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in de tuin? En dat je compost zelf kunt produceren door je groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Jouw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je houd ook de duurzame kringloop in stand.

Voedselverlies voorkomen

Donderdag 11 februari 2021 (VOLZET) of dinsdag 30 maart 2021

1/3e van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ieder van ons kan hier een verschil in maken door plannen van aankopen, teelten en maaltijden. Maar ook de plaats waar we voeding bewaren en de bewaartechniek speelt een belangrijke rol: van potten uit grootmoeders tijd tot moderne droogovens. Tot slot geven we ideeën om overschotjes te verwerken tot nieuwe creatieve maaltijden. 

Kringlooptuinieren in veranderend klimaat

Vrijdag 19 februari 2021 (VOLZET), dinsdag 23 februari 2021 (VOLZET) of donderdag 25 maart 2021

Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Snoeihout voorkomen en verwerken

Donderdag 25 februari 2021 (VOLZET) of dinsdag 23 maart 2021

Het snoeiwerk beperken start bij een goede aanplant, maar ook een juiste timing speelt een belangrijke rol. Er zijn verschillende manieren om je snoeiafval terug aan te wenden in de tuin, waaronder het eigenlijk geen afval meer is, maar een nieuwe grondstof. Eén manier is bijvoorbeeld het versnipperen met een hakselaar maar er is nog veel meer te ontdekken in deze sessie!

Pesticidenvrij beheer van verharding en tuinen  

Woensdag 3 maart 2021 (VOLZET), dinsdag 9 maart 2021 (VOLZET) of donderdag 18 maart 2021

Een tuin onderhouden zonder pesticiden? Een oprit of terras onkruidvrij houden zonder te spuiten? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Het kan! Wil jij je er ook aan wagen maar weet je niet hoe? Ontdek het in deze online sessie! Je maakt er kennis met heel wat tips en kringlooptechnieken en met een plan van aanpak kan je thuis zelf aan de slag. 

Grasbeheer

Dinsdag 16 maart 2021

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen. Hiervoor hoef je geen groot tuinier te zijn.  

Praktisch

Elke online les start om 19.00 uur en duurt 1,5 uur. Om ten volle te kunnen deelnemen aan de sessie, heb je nodig: een laptop met camerafunctie en stabiele internetverbinding.

Inschrijven

Stuur een e-mail naar de dienst Afvalpreventie met vermelding van welke sessie je wil volgen. Is de datum van je keuze reeds volzet of komen de data momenteel niet goed uit? Niet getreurd, in september en oktober organiseren we een reeks nieuwe sessies!

Meer info

EcoWerf, dienst Afvalpreventie, stuur een e-mail.