Zoek mee: 31 lege batterijen in huis

  • 15 oktober 2020

Gemiddeld hebben Vlamingen zo’n 31 lege batterijen in huis. Die batterijen liggen bovendien overal verstopt: in vergeten speelgoed, oude dozen in de kelder, lades en keukenkasten… Daarom dagen Bebat en de OVAM jou uit om je lege batterijen te zoeken. Waarom? Lege batterijen zijn een bron van waardevolle metalen die goed te recycleren zijn. Om die materialen niet verloren te laten gaan, is het belangrijk om lege batterijen steeds binnen te brengen bij een officieel inzamelpunt van Bebat, bijvoorbeeld het recyclagepark. Zo kunnen de waardevolle materialen hergebruikt worden in tal van andere toepassingen zoals elektrische fietsen, smartphones of laptops.

Als je denkt dat er ook bij jou thuis batterijen verstoppertje spelen, zoek dan mee en neem je lege batterijen mee bij je volgende bezoek aan het recyclagepark.

BatterijtesterTip: als je je batterijen op het recyclagepark afgeeft, kijk dan even of er nog batterijtesters beschikbaar zijn. Tijdens een actie i.s.m. Bebat in september, kon je gratis een batterijtester meenemen bij het binnenbrengen van lege batterijen. Zolang de voorraad strekt, kan je er nog eentje meenemen.

Een lege batterij is immers niet altijd leeg. Vaak kan je batterijen die niet meer werken in een toestel dat veel spanning vraagt (bv. speelgoedautootjes), nog wel een tijdje gebruiken in een ander toestel zoals een keukenweegschaal of de afstandsbediening van je TV, omdat die weinig spanning nodig hebben. Je kan dit thuis zelf makkelijk testen met een voltmeter of een speciale batterijtester.

Haal nóg meer uit je batterijen met nuttige tips van Bebat