Compost gebruiken in het najaar

Waarvoor compost gebruiken in het najaar?

Compost is een bodemverbeteraar en geen meststof. In de herfst gebruik je best geen meststoffen. Meststoffen kunnen niet worden benut en spoelen uit of geven de planten toch een extra groeistoot, waardoor twijgjes ontstaan die niet meer afdoende kunnen beschermd worden. De vorst krijgt vrij spel, wat leidt tot afgestorven takken en insluipende ziektes. Compost kan je wél gebruiken, want het is een bodemverbeteraar die het humusgehalte in de bodem op peil houdt. Je kan hiervoor je eigen thuisgemaakte compost gebruiken of gft-compost van EcoWerf. 

In de herfst en vroege winter geef je met compost een ideale onderhoudsbeurt aan je tuin. De compost wordt door de bodemdiertjes mee in de bodem verwerkt, zo kan de humus gedurende de wintermaanden de bodem verrijken. Rond struiken, fruitbomen, in de borders en in de moestuin beschermt een laag compost de bodem tegen koude en zorgt voor een extra voorraadje organische stof.

Bloembollen

Bloembollen die in het voorjaar zullen bloeien, worden in het najaar geplant. Het planten gebeurt best tussen eind september en november. Door compost te gebruiken bij de aanplant van de bloembollen, geef je hen de beste start voor de aanstaande lente. 

Bomenaanplant


Bij de aanplant van bomen in het najaar kan je in het plantgat een gezonde dosis compost meegeven, waar de bomen nog jarenlang profijt van hebben. 
 

Onderhoud bestaand gazon

Boost je gazon nog voor het begint te vriezen. Als jaarlijkse onderhoudsdosis wordt compost best in het najaar toegediend. Ook in de winter, wanneer de temperaturen nog niet negatief zijn, kan het perfect. Eventueel wordt het gazon eerst nog even geprikt of verlucht. Leg de compost in kleine hoopjes op het gazon of strooi voorzichtig uit met de hand. Met een hark kan je vervolgens de compost over het gazon uitspreiden. Een dun laagje van 0,5 cm is voldoende. Enkele regenbuien later zie je de compost nog amper. Na de winter zal de compost, mede door het bodemleven en de regenwormen, volledig in de grond zijn ingedrongen. Zo leg je in het najaar de basis voor een heerlijk groene grasmat in de zomer. 
 

Gazonaanleg

Verwerk bij de aanleg van je gazon een grote dosis compost in de toplaag van de bodem (10 tot 20 cm diep). Het is een unieke kans om je bodem voor de komende 10 tot 15 jaar te voorzien van voldoende organische stof.