Veelgestelde vragen over de nieuwe blauwe pmd-zak

Wanneer wordt de nieuwe blauwe pmd-zak ingevoerd?

De nieuwe blauwe pmd-zak wordt vanaf 01/03/2021 opgehaald door EcoWerf. De roze zak voor zachte plastics halen we dan niet meer op.

Tot wanneer mag ik de roze zak nog gebruiken?

Vanaf 1 maart 2021 halen we de roze zak niet meer op. Wel mag, vanaf 1 maart tot en met einde mei 2021, de roze zak gebruikt worden voor de ophaling van pmd. Op voorwaarde dat de roze zak gevuld is met de nieuwe pmd-sorteerregels. 

Op de recyclageparken worden tussen 1 maart en einde mei 2021 volledige rollen roze zakken teruggenomen. Het bedrag van 2,50 euro/rol wordt op de DifTar-rekening gezet. Enkel volledige rollen worden teruggenomen, geen losse roze zakken. Met deze regeling zorgt EcoWerf ervoor dat de roze zak nog enkele maanden verder kan gebruikt worden. 

De boodschap blijft wel: koop niet meer roze zakken dan je nodig hebt.

Mijn recyclagepark is geen DifTar-park, ik kan mijn rol niet omwisselen op het recyclagepark

Als inwoner van Oud-Heverlee, Geetbets, Kortenaken en Bierbeek kan je in het gemeentehuis volle rollen roze zakken omruilen. De gemeenteambtenaar zet dan 2,50 euro op de DifTar-rekening van de huisvuil en gft-containers. Dit kan enkele dagen of weken duren voor het geld op jouw DifTar-rekening staat.

Welke verpakkingen mogen vanaf 01/03/2021 in de nieuwe blauwe zak?

  • Plastic verpakkingen
  • Drankkartons
  • Metalen verpakkingen

De ‘P’ van pmd staat vanaf 01/03/2021niet meer voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’ zoals  yoghurtpotjes, champignonbakjes, dozen van bv. ijs, emmers zonder deksel en botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies of plastic omwikkeling van frisdrank mag je vanaf dan bij het pmd sorteren. Plastic verpakkingen, drankkartons en metalen verpakkingen mogen allemaal samen in dezelfde zak

Mag de hele inhoud van de roze zak in de nieuwe pmd-zak?

Vanaf 1 maart sorteer je naast de klassieke pmd-verpakkingen voortaan
alle plastic verpakkingen, die je voordien apart in de roze zak sorteerde. Met uitzondering van de niet-plastic verpakkingen zoals kleine harde plastic, speelgoed en emmers om te kuisen (kleiner dan 10 liter). Met deze niet-plastic verpakkingen kan je vanaf 1 maart 2021 terecht bij de harde plastics op het recyclagepark.  

Waar vind ik de nieuwe pmd-sorteerregels? 

Twijfel je toch nog over een verpakking? Surf dan naar www.denieuweblauwezak.be of www.betersorteren.be en krijg een duidelijke sorteerinstructie per verpakking. 

Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken?

Zeker! De oude pmd-zakken blijven onbeperkt geldig. De bekende blauwe kleur van de pmd-zak blijft, alleen de inhoud wijzigt. Het enige wat wijzigt aan de zak zelf is de opdruk ‘de nieuwe blauwe zak’. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf de startdatum van de nieuwe blauwe zak mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

Wanneer kan ik de nieuwe blauwe zak in de winkel kopen? 

De nieuwe blauwe pmd-zak wordt pas verkocht als de voorraad huidige (oude) pmd-zakken bij de gemeenten, steden en winkels op is. Het enige wat wijzigt aan de zak zelf is de opdruk ‘de nieuwe blauwe zak’. 

Zet ik de nieuwe blauwe pmd-zak op dezelfde dag buiten als vroeger?

Neen. De frequentie van de ophaling van de nieuwe blauwe pmd-zak verandert vanaf 01/01/2021 van 3-wekelijks naar 2-wekelijks. In steden of gemeenten waar de ophaling van de blauwe zak nu al 2-wekelijks gebeurt (zoals bijvoorbeeld Leuven), verandert er niets aan de frequentie van ophaling. Voor meer informatie over het precieze tijdstip, raadpleeg je best de afvalkalender van je gemeente of stad.

Wordt de nieuwe blauwe zak in heel België ingevoerd?

Ja, maar niet overal tegelijk. De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk aan ingevoerd. Op die manier geven we alle partijen de tijd om zich goed voor te bereiden. Het kan dus dat in jouw gemeente de nieuwe sorteerregels al gelden, terwijl dat in een buurgemeente of op je werk bijvoorbeeld nog niet het geval is.

Worden de nieuwe blauwe zakken duurder?

Neen. Het is de bedoeling dat de nieuwe zakken aan dezelfde prijs van 0,15 euro/zak worden verkocht als voorheen. Op een rol zitten 20 zakken.

Waar worden de nieuwe blauwe zakken verkocht?

De nieuwe blauwe zakken zijn in dezelfde verkooppunten verkrijgbaar als de vroegere blauwe zakken. Het kan wel goed zijn dat er in het verkooppunt nog geen nieuwe blauwe zakken beschikbaar zijn. Je kan echter gerust nog oude rollen PMD-zakken kopen, want deze blijven onbeperkt geldig: ook in deze zakken kan je de extra plastic verpakkingen sorteren, zodra de nieuwe sorteerregels in jouw gemeente zijn ingevoerd.

Waarom is de nieuwe blauwe zak beter voor het milieu?

In de nieuwe blauwe zak mogen alle plastic verpakkingen, dus ook yoghurtpotjes, botervlootjes, zakken of folies. Daardoor zullen we heel wat meer verpakkingen kunnen recycleren, waardoor we minder nieuwe grondstoffen nodig hebben, energie besparen en minder CO2 uitstoten.

Waarom is de nieuwe blauwe zak beter voor mijn portemonnee?

Dankzij de nieuwe blauwe zak zal iedereen een pak minder restafval hebben. We schatten dat het per inwoner jaarlijks om 8 kg gaat. En aangezien de tarieven voor restafval in de meeste gemeenten een stuk hoger liggen dan die voor pmd, betekent de nieuwe blauwe zak een mooie besparing.

Wat met scholen en bedrijven?

Voor scholen en bedrijven zijn er twee mogelijkheden. Wanneer de pmd-zakken meegegeven worden met de huishoudelijke inzamelrondes, dan mogen de zakken volgens de nieuwe sorteerregels gevuld en aangeboden worden van zodra de gemeente naar het nieuwe systeem overschakelt. Wanneer er een contract is met een private afvalpartner voor de ophaling van pmd, dan zal die de school of het bedrijf op de hoogte brengen van de verdere timing en blijven de pmd-sorteerregels ongewijzigd.

Worden de nieuwe blauwe zakken groter?

Neen. De nieuwe zakken hebben dezelfde afmetingen en inhoud als de vroegere blauwe zakken.

Wie is Fost Plus?

Fost Plus is verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België. We coördineren de samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen, waaronder gemeenten, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra en recyclagebedrijven.
Fost Plus introduceerde de blauwe PMD-zak meer dan twintig jaar geleden in België. Ons land behoorde toen tot de pioniers van de selectieve inzameling en recyclage. Ook vandaag wordt nergens meer gesorteerd en gerecycleerd.
Met de nieuwe blauwe PMD-zak gaat Fost Plus nog een stap verder in de richting van een circulaire verpakkingseconomie, waarbij alle verpakkingen maximaal gerecycleerd worden.